BiH
1

U toku dana očekuje se prelijevanje vode preko brane u Rami

Piše: J. Hadžiahmetović
Brana na hidroelektrani Rama
Brana na hidroelektrani Rama
U toku poslijepodneva voda će se preliti preko brane na hidroelektrani Rama, kazali su za portal Klix.ba u Civilnoj zaštiti Prozora/Rame.

Prelijevanje vode desit će se, najvjerovatnije, oko 15:00 sati. Vlado Matešić, šef građevinske službe u HE Rama kazao je za portal Klix.ba kako će ovo biti treće izlijevanje rijeke Rame od njenog postojanja.

"Ostalo je još 11 centimetara da se voda prelije preko brane. Ovo se desilo 1977. i 1995. godine. Obavijestili smo stanovništvo koje živi nizvodno da ne prilaze koritu rijeke", kazao je Matešić.

U Operativnom centru CZ Prozor/Rama kazali su nam kako nema razloga za paniku.

"Tokom noći nije bilo potrebe za ispuštanje vode kroz temeljni ispust. Ono što je vrlo bitno, smanjeni su vodostaji rijeke Neretve u protekloj noći, kao i drugih rijeka i rječica u našem kantonu. U toku noći je iz sistema isključena HE Čapljina, što je stvorilo pretpostavku za rasterećenje korita rijeke", kazao je za portal Klix.ba glasnogovornik Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

Što se tiče ovog kantona, Pavlović kaže kako je stanje vrlo ozbiljno na području općine Čapljina, posebno u Gabela Polju, gdje je cesta prema graničnom prijelazu sa Hrvatskom pod vodom.

"Tamo radi nekoliko pumpi koje pumpaju vodu i pokušavaju ovu saobraćajnicu osposobiti za saobraćaj", pojašnjava Pavlović.

On dodaje kako su jučer iz Federalne uprave civilne zaštite dobili pismo koje je u sebi sadržavalo vrlo ozbiljna upozorenja.

"Na temelju tog pisma, naloženo je da svi štabovi obavijeste o mogućem dolasku vodenog vala. Zbog toga se stanje u toku jučerašnjeg poslijepodneva u HNK činilo previše alarmantnim. Na sreću, stanje je pod kontrolom i u ovom trenutku nema potrebe za velikom brigom i strahom. Malo je bolje u odnosu na protekli dan. Ali, situacija jeste ozbiljna i nema mjesta za panične izjave", dodao je Pavlović.