BiH
12

Stanić: SIPA je presretnute razgovore Gorana Salihovića dostavljala u skladu sa zakonom

Piše: Er. M.
Perica Stanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Perica Stanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH obratio se direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić koji je kazao kako je SIPA u slučaju presretnutih razgovora koji se odnose na suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića postupala u skladu sa zakonima.

Stanić je kazao da je Agencija dobila dopis Ministarstva sigurnosti BiH u kojem se traži da se SIPA očituje o zaključku Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Podsjećamo, Zajednička komisija tražila je od Ministarstva sigurnosti BiH da Parlamentarnoj skupštini BiH (kolegijima domova) dostavi informacije u vezi sa posljednjim dešavanjima o kojima je javnost upoznata, a tiču se pojave transkripta presretnutih razgovora, koji ozbiljno inkriminiraju rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Stanić je rekao da je SIPA odgovorila na zahtjev u skladu sa zakonom dodajući kako nisu tačne tvrdnje zastupnice Dušanke Majkić da je on član SDS-a ili bilo koje druge stranke.

"SIPA je Ministarstvu sigurnosti BiH dostavila informacije i bez ulaženja u tajne podatke. Nijedan podatak nije izašao vani. SIPA samo na izričit zahtjev Tužilaštva pravi transkript. Uvjeravam vas da je skoro pa nemoguće zloupotrijebiti pristupe presretnutih razgovora", kazao je Stanić.

Dodao je da je istraga o Salihoviću u toku i da on ne želi iznositi nikakve informacije kako se ne bi ometao rad bh. pravosuđa.

"Agencija ima ispod mene, to su ljudi koji časno obavljaju svoj posao. SIPA nije Visokom sudskom i tužilačkom vijeću dostavila presretnute razgovore dok Tužilaštvo BiH nije dalo odobrenje. U konkretnom predmetu ispoštovana je zakonitost i nijednim dijelom nije narušena tajnost podataka", kazao je Stanić.

Komisija za odbranu i sigurnost BiH nije usvojila informacije u vezi transkripta presretnutih razgovora koji se odnose na Gorana Salihovića. Pet članova glasalo je za, jedan protiv, dok su dva bila suzdržana.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić kazao je kako informacija nije usvojena jer nije bilo glasa iz reda hrvatskog naroda.