{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stand-by aranžman vjerovatno neće biti ugrožen"

S
31.8.2010. u 08:18
0
1
"Stand-by aranžman vjerovatno neće biti ugrožen"
0
"Stand-by aranžman vjerovatno neće biti ugrožen"
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da stand-by aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vjerovatno neće biti ugrožen.
On je dodao da je ostalo još nekoliko tehničkih detalja o kojima će danas biti razgovarano.

"Ono što sada vidim jeste da će BiH ostati u stand-by aranžmanu i da neće biti ugrožen", rekao je Špirić novinarima nakon jučerašnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH u Sarajevu.

Špirić je istakao da je na sjednici razgovarano i o finansijskom okviru BiH za narednu godinu, te naglasio da će to pitanje morati biti riješeno do novembra, kada će biti novi pregled predstavnika MMF-a.

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je da je veoma izgledan nastavak stand-by aranžmana sa MMF-om i da su na sjednici usaglašeni gotovo svi detalji.

"Ostalo je da se usaglasi još nekoliko tehničkih detalja sa Federacijom BiH (FBiH). FBiH mora dostaviti određene podatke koji se odnose na reviziju iz oblasti boračko-invalidske zaštite", pojasnio je Džombić.

On je naglasio da četvrta tranša iz aranžmana sa MMF-om iznosi 38 miliona KM i da trećina pripada RS.

Prema njegovim riječima, Fiskalni savjet BiH nije mogao usaglasiti fiskalni okvir BiH za narednu godinu.

"Pridržavaćemo se principa da ostavimo isti budžetski okvir BiH koji je bio i ove godine", dodao je Džombić, naglasivši da to nije uslov za realizaciju aranžmana sa MMF-om.

On je napomenuo da je ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić ostao pri ranijem stavu da budžet institucija BiH bude povećan za 200 miliona KM.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanada rekao je da će FBiH dostaviti predstavnicima MMF-a neophodne podatke.

"Obavezali smo se da će se napraviti revizija troškova svih budžeta u BiH kako bi se mogao definisati budžetski okvir BiH za narednu godinu", dodao je Bevanda.

On je istakao da će stand-by aranžman sa MMF-om biti nastavljen ukoliko budu ispunjeni svi neophodni uslovi, među kojima je i rebalans budžeta FBiH.

Delegacija MMF-a, koju predvodi šef Misije za BiH Kostas Hristu, boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere. Tokom dvosedmične posjete BiH, predstavnici MMF-a provjerit će koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona eura.

BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura povukla oko 360 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: