{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fiskalno vijeće o ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana

S
30.8.2010. u 07:55
0
0
Fiskalno vijeće o ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana
0
Fiskalno vijeće o ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana
Fiskalno vijeće BiH
U Sarajevu će danas biti održana sjednica Fiskalnog vijeće BiH kojoj će u dijelu posvećenom ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana prisustvovati i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda.
Dnevnim redom predviđeno i razmatranje Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2011-2013. godina. Početak sjednice Fiskalnog savjeta zakazan je za 13.00 časova.

Delegacija MMF-a, koju predvodi šef Misije za BiH Kostas Hristu, boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stand-by aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Tokom dvosedmične posjete BiH, predstavnici MMF-a provjeriće koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona eura.

Nakon razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom i ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem prošle nedjelje u Banjoj Luci, Hristu je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je RS postigla u finansijskoj disciplini i ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana.

Ministar Džombić je potvrdio da je kontrola MMF-a konstatovala da je Srpska ispunila sve uslove i ispoštovala tražene kreterijume.

Džombić je naglasio da još Federacija BiH treba da ispuni tražene uslove MMF-a i da ostaje još da se postigne dogovor o okvirnom budžetu zajedničkih institucija.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice - da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija.

BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura povukla oko 360 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: