Sjednica u Sarajevu
0

Fiskalno vijeće o ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana

SRNA
Fiskalno vijeće BiH
Fiskalno vijeće BiH
U Sarajevu će danas biti održana sjednica Fiskalnog vijeće BiH kojoj će u dijelu posvećenom ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana prisustvovati i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda.

Dnevnim redom predviđeno i razmatranje Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2011-2013. godina. Početak sjednice Fiskalnog savjeta zakazan je za 13.00 časova.

 Delegacija MMF-a, koju predvodi šef Misije za BiH Kostas Hristu, boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stand-by aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Tokom dvosedmične posjete BiH, predstavnici MMF-a provjeriće koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona eura.

Nakon razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom i ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem prošle nedjelje u Banjoj Luci, Hristu je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je RS postigla u finansijskoj disciplini i ispunjavanju obaveza iz stand-by aranžmana. 

Ministar Džombić je potvrdio da je kontrola MMF-a konstatovala da je Srpska ispunila sve uslove i ispoštovala tražene kreterijume.

Džombić je naglasio da još Federacija BiH treba da ispuni tražene uslove MMF-a i da ostaje još da se postigne dogovor o okvirnom budžetu zajedničkih institucija.
Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice - da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija.

BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura povukla oko 360 miliona eura.