{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stand by aranžman nije ugrožen"

S
1.4.2010. u 13:57
0
8
"Stand by aranžman nije ugrožen"
0
"Stand by aranžman nije ugrožen"
Nikola Špirić
Fiskalno vijeće BiH ocijenilo je na današnjoj sjednici da u ovom trenutku nije ugrožen stand by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.
Špirić, koji je i predsjedavajući Fiskalnog vijeća, rekao je novinarima da su Vlada i Narodna skupština Republike Srpske ispunile sve uslove za redovno povlačenje treće tranše stendbaj-aranžmana, te da su i Vijeće ministara i Parlament BiH također uradili svoj dio posla.

"Vlada Federacije također je ispunila obaveze za povlačenjem treće tranše, ali, nalažost, u federalnom Parlamentu juče nije usvojen zakon o platama", rekao je Špirić nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH u Banjoj Luci.

On je za narednu sedmicu najavio razgovore sa predstavnicima MMF-a kako bi se vidjelo na koji način se može doći do jednog, za sve korisnog, zakona o platama u federalnom Parlamentu, kao i da se donesu mjere iz sfere socijalne politike kako se ne bi ugrozile prethodne tranše koje znače stabilizaciju fiskalnog sistema u BiH.

Špirić je naveo da je na sjednici razmatran i globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za 2011 - 2013. godinu, te da su u tom smislu data zaduženja Savjetodavnoj grupi sa rokovima do kada treba da uradi prijedlog tog dokumenta.

Prema njegovim riječima, do kraja maja trebalo bi da budu usaglašeni stavovi za taj dokument.

"Razgovarli smo i o raspodjeli sredstava makrofinansijske pomoći od EU, o čemu su se ranije dogovarali entitetski ministri i ministar finansija BiH, te je dogovoreno da se sredstva predviđena za stabilizaciju budžeta raspodijele po principu 60 odsto FBiH, 30 odsto RS, a 10 odsto institucijama vlasti BiH", naveo je Špirić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: