Obaveze prema MMF-u
0

Još 15 dana da se "prođe kroz otvorena pitanja"

FENA
Sjednica Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine kojoj su prisustvovali i članovi misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH okončana je danas nakon višesatnog trajanja.

Nakon drugog pregleda obaveza iz stand-by aranžmana koji je BiH postigla s MMF-om konstatirano je da postoji vidan napredak u izvršavanju tih obaveza, ali i da treba još raditi na nekim otvorenim pitanjima prije četvrte tranše vrijedne oko 40 miliona eura.

Prema izjavi koju je nakon sjednice novinarima dao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić otvorena pitanja odnose se na okvirni budžet institucija BiH za 2011. godinu, a u Federaciji BiH na budžetske pozicije za ratne vojne invalide i njihova prava te na beneficirane penzije.

Slično je novinarima kazao i federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, dodajući da je ostavljen rok od 15 dana da se u BiH još jednom "prođe kroz otvorena pitanja".

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je izvršavanje obaveza u okviru stand-by aranžmana koje se odnose na taj entitet ocijenjeno kao nesporno na današnjem sastanku.

Učesnici u ovoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH bili su članovi misije MMF-a, državne i obiju entitetskih vlada te Centralne banke BiH.