Vjekoslav Bevanda
0

"Od ispunjavanja uvjeta zavisi i odluka o isplati četvrte tranše"

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda sa saradnicima danas je u Sarajevu održao sastanak s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kome je razgovarano o dosadašnjem izvršenju stand-by aranžmana i ispunjenju uvjeta iz pisma namjere.

Od uspješnosti provođenja uvjeta i rokova zavisi i odluka o isplati četvrte tranše koju treba donijeti Odbor izvršnih direktora MMF-a.

„Da bi Odbor izvršnih direktora MMF-a zasjedao 22. juna, do 31. maja se moraju ispuniti strukturalne odrednice na koje smo se obavezali. U slučaju da to ne uradimo, s obzirom na to da predstoje godišnji odmori, prije jeseni nećemo ni doći u priliku da oni to razmatraju i odobravaju“, izjavio je Bevanda na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Po njegovim riječima, četiri su strukturalne odrednice: mora se donijeti zakon o plaćama, podnijeti izvještaj o reviziji i učincima revizije, donijeti strategija reforme penzionog sistema i provesti revizija beneficiranih penzija.

Bevanda je kazao da neodobravanje sredstava MMF-a istovremeno koči isplatu ugovorenih kredita Svjetske banke, kako za direktnu budžetsku podršku, tako i podršku malim i srednjim preduzećima i podršku lokalnoj zajednici. „Isti je status sa sredstvima Evropske komisije koji su odobreni BiH, ali se čeka da li ćemo provesti strukturalne odrednice“, dodao je Bevanda.

Dok se na federalnom nivou, po njegovim riječima, vode političke i druge rasprave o zakonu o plaćama, imamo kantone koji su teško samoodrživi, a prošli mjesec donijeli su odluku o povećanju plaća.

Od kantona se traži da ispune sve uvjete koji su definirani pismom namjere i jednostavno proračune dovedu u realnost.

„Tražili smo od njih da do petka dostave tražene podatke i da mi tada predočimo Misiji MMF-a konsolidirni proračun Federacije koji uključuje kantone, općine i centralni proračun“, kazao je Bevanda.

Također, Bevanda je kazao da je posebna pažnja na sastanku posvećena situaciji u penzionom fondu. Dodao je da trenutno u budžetu nema novca za isplatu prema tom fondu i da se traže rješenja. Najavio je da će do sutra biti napravljen rebalans federalnog proračuna naglašavajući da je rješenje za mirovinski fond prioritet svih prioriteta.

Bevanda je istakao da je federalni budžet likvidan, da su obaveze izmirene i da trenutno nema nikakvih dugovanja.

„Naredni mjeseci bez obzira na to šta će se dešavati neće biti toliko turbolentni što se tiče likvidnosti, ali treba izvršiti obaveze jer bez ovih novaca sve će biti definitivno ugroženo“, kazao je Bevanda.