biznis
0

Špirić se sastao sa delegacijom MMF-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr Nikola Špirić razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Kostasom Kristouom o provođenju ekonomskog programa u okviru stand by aranžmana.

Predsjedavajući Špirić je informisao delegaciju MMF-a da je Fiskalni savjet na posljednjoj sjednici razmatrao stepen implementacije obaveza iz Pisma namjere sa MMF-om. Tom prilikom su zadužene sve nadležne institucije da u pogledu izvještavanja i izvršavanja obaveza iz stand by aranžmana dostavljaju podatke MMF-u.

Predsjedavajući Špirić je istakao i da je Fiskalni savjet obavio raspravu o izradi dokumenta Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH 2011-2013. godine. S tim u vezi, zadužene su sve nadležne institucije da u skladu sa propisanim rokovima dostave Savjetodavnoj grupi Fiskalnog savjeta sve potrebne podatke radi izrade dokumenta Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH 2011-2013. godine. Savjetodavna grupa je zadužena da u skladu sa propisanim rokovima pripremi ovaj dokument dostavi ga Fiskalnom savjetu radi usvajanja.

Predsjedavajući Špirić je naglasio potrebu da se dođe do kvalitetnog zakona o platama u Federaciji BiH, kao i da se donesu mjere iz sfere socijalne politike vodeći računa o rokovima i suštini zakonskih rješenja kako se ne bi ugrozile tranše koje znače stabilizaciju fiskalnog sistema u BiH.

Svrha posjete delegacije MMF-a Bosni i Hercegovini je uvid u trenutnu situaciju, kao i pripreme za konsultacije, predviđene za maj, kada će biti obavljen i drugi pregled.

Na sjednici Odbora izvršnih direktora 24.03.2010. godine uspješno je završen prvi pregled stand by aranžmana, čime su stekli uslovi za povlačenje druge i treće tranše u kumulativnom iznosu od 121.75 miliona 'specijalnih prava vučenja' (SPV), saopćila je Služba za informiranje VMBiH.