U sporu s Općinom
163

Stanarka zgrade koju općina u Sarajevu želi srušiti: Ovdje sam od rođenja, tu želim i umrijeti

Piše: M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Općina Stari Grad nedavno je najavila rušenje objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića na broju 86 za koji se smatra da je zbog fizičke dotrajalosti i oštećenja velika opasnost za ljude i imovinu. Međutim, u ovoj ruševnoj zgradi trenutno borave dvije stanarke koje su protiv takve odluke.
Naime, Mirjana Basta i Suada Karamustafić-Guja jedine su stanovnice objekta za koji je većina stanovnika glavnog grada BiH mislila da je već duži niz godina pust i da je prepušten zubu vremena. S obzirom na to da je Suada Karamustafić-Guja trenutno na liječenju, razgovarali smo s Mirjanom Bastom koja naglašava kako je skoro od rođenja u ovom stanu i kako ima namjeru tu i umrijeti.

Također, važno je istaći kako nam je Basta u razgovoru kazala i to da je tokom rata bila u Civilnoj zaštiti i kako je tokom jedne dežure na Ferhadiji i ranjena. No, pošto ne posjeduje nikakve nalaze kaže da na tom osnovu ne može ostvariti nikakve pogodnosti.

Općina Stari Grad je od početka ove godine pokrenula opsežne aktivnosti na evidentiranju svih ruševnih objekata na svojoj teritoriji i sačinjavanju liste prioriteta za rušenje. Visoko među prioritetima je i ovaj objekt u ulici Hamdije Kreševljakovića, prekoputa zgrade Papagajke. Utvrđivanje stanja objekta i donošenje zaključka kojim se vlasnicima nalaže otklanjanje opasnosti, Služba za inspekcijske poslove uradila je još u februaru ove godine. Kako nije postupljeno prema zaključku, ova služba je 20. maja 2019. godine donijela rješenje o potpunom urušavanju objekta prinudnim putem.

Objekt ima različite vlasnike

"Ja sam rođena u aprilu 1953. godine, a već u maju iste godine moja porodica je doselila u ovu zgradu. Tu sam skoro od rođenja, a dobili smo stanarsko pravo dvije godine kasnije u jednom od stanova. Savršeno se toga sjećam, a znam i da su u tom periodu u ovoj zgradi živjele porodice Berović, Đulančić, Riter, Kovačević i Čondrić. Ova kuća je trebala biti srušena još 1970. godine i od te godine niko nije eksera zakucao, a mi smo regularno plaćali kiriju firmi Sarajevostan", rekla nam je Mirjana Basta.

Ona se prisjeća da je prvobitni nosilac stanarskog prava stana u kojem trenutno živi bila Janja Čondrić i kada je ona ostarila, odlučila je primiti u stan Danicu Božić koja ju je čuvala.

"Znam i da je teta Janja imala spor s porodicom Sudžuković u vezi sa stanarskim pravima, ali je na kraju dobila parnicu. Potom sam zajedno s mužem premještena u jedan manji stan na tavanu iste ove zgrade gdje sam također plaćala kiriju. Danica Božić mi je, nakon što je teta Janja umrla, dala ključeve da joj čuvam stan. U međuvremenu je i ona umrla, a ja sam ostala u ovom stanu gdje sam ujedno i živjela sa suprugom sve do njegove smrti prije četiri godine. Dakle, ja sam posjednica ovog stana, a ne vlasnica", dodaje ona.

Ona naglašava i to da prizemlje ove ruševne zgrade pripada Općini Stari Grad, kompletan srednji sprat, gdje se trenutno nalazi, u prošlosti je bio u vlasništvu porodice Sudžuković, treći sprat je državni, dok je tavan u vlasništvu sasvim treće porodice.

Ne želi drugi stan

"Ja sam se uvijek pitala kako je zgrada podijeljena na ovako grozan način. Interesantno je da niko od privatnih osoba meni nije došao i žalio se na bilo šta, to su jedino uradili službenici iz Općine Stari Grad. Pošto je samo prizemlje u vlasništvu Općine, meni je nejasno odakle njima pravo uopće da se miješaju u donošenje odluka u vezi s ostatkom zgrade. Ja imam čak od oca dokumente kojima dokazujem stanarsko pravo i ugovore sa Sarajevostanom, ali oni smatraju da to nije mjerodavno", kaže Basta.

Iako su nadležne općinske službe ponudile Mirjani rezervni smještan, ona govori kako iz svog trenutnog stana ne želi izaći iz principa. Ona ističe da je ulagala u objekt i naglašava kako joj ne pada na pamet da neko stavi prste u uši i da se bogati na tuđoj imovini.

"Mojoj komšinici Suadi ponuđen je stan u Logavinoj, a meni u ulici Muse Ćazima Ćatića koji ima nekih 17 kvadrata. Ja sam otišla da pogledam taj stan, a bio je sa mnom i pravnik koji mi je rekao da treba najmanje 20.000 KM za renoviranje tog objekta. Krov je potpuno uništen, pod je također oštećen u jednom dijelu, a stan je na četvrtom spratu i dok se ja u ovim godinama popnem duša mi bude u nosu. Uz to sve, stan koji mi se nudi koristila bih uz zakup. To nema smisla. Ovaj stan gdje sam trenutno ima dobru lokaciju, ima više kvadrata i neću dopustiti da se Općina ili pojedinci iz Općine bogate na moj račun. Očigledno je da je nekome ova kuća zapela za oko", smatra Mirjana.

Na samom kraju Mirjana Basta naglašava da je uzela i advokata i da će razmotriti na koji način će dalje postupati. Ipak, ističe da će izaći ukoliko bude primorana i ukoliko joj policija zakuca na vrata, ali također je odlučna da će se nastaviti boriti do kraja, bez obzira na sve.