{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štafeta mladosti prošla kroz centar Banje Luke

23.5.2012. u 17:17
519
0
Štafeta mladosti prošla kroz centar Banje Luke
519
Pored činjenice da je Banja Luka posljednjih dana u velikoj žalosti zbog tragedije koja se u nedjelju dogodila u Zalužanima, u gradu na Vrbasu, kako je i najavljeno, danas je stigla štafeta bratstva i jedinstva, poznata i kao štafeta mladosti.
Nošenje štafete kroz mjesta bivše zajedničke države organizirala su društva koja poštuju tekovine NOR-a i Josipa Broza Tita, te Liga antifašista Jugoistočne Evrope.

Ove godine organizovano je nošenje dvije štafete, koje će se spojiti u Smederevu. Naime, "zapadna štafeta" krenula je iz Slovenije, te obilazi Hrvatsku i BiH, a "istočna" će prokrstariti Crnom Gorom, Srbijom i Makedonijom.

Štafeta mladosti na Trg boraca NOR-a u Banjoj Luci stigla je danas oko 15 sati, a dočekali su je predstavnici Društva "Josip Broz Tito" i brojni građani.

Ovogodišnja "zapadna štafeta" prošla je kroz Cazin, Bihać, Bosansku Krupu, Novi Grad, Prijedor, a nakon Banje Luke krenut će put Jajca, Travnika, Sarajeva, Zenice, Doboja i Tuzle, te prema susjednoj Srbiji.

Kako je saopšteno, nakon "spajanja istočne i zapadne štafete" u Smederevu, one će biti odnesene u Beograd, gdje će jedna biti ostavljena, dok druga ide u Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza Tita, gdje je za 26. maj zakazana centralna svečanost.

Nošenje štafete bratstva i jedinsta počelo je 1945. godine. U prvoj Titovoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: