{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štafeta mladosti prošla kroz centar Banje Luke

23.5.2012. u 17:17
519
0
Štafeta mladosti prošla kroz centar Banje Luke
519
Pored činjenice da je Banja Luka posljednjih dana u velikoj žalosti zbog tragedije koja se u nedjelju dogodila u Zalužanima, u gradu na Vrbasu, kako je i najavljeno, danas je stigla štafeta bratstva i jedinstva, poznata i kao štafeta mladosti.
Nošenje štafete kroz mjesta bivše zajedničke države organizirala su društva koja poštuju tekovine NOR-a i Josipa Broza Tita, te Liga antifašista Jugoistočne Evrope.

Ove godine organizovano je nošenje dvije štafete, koje će se spojiti u Smederevu. Naime, "zapadna štafeta" krenula je iz Slovenije, te obilazi Hrvatsku i BiH, a "istočna" će prokrstariti Crnom Gorom, Srbijom i Makedonijom.

Štafeta mladosti na Trg boraca NOR-a u Banjoj Luci stigla je danas oko 15 sati, a dočekali su je predstavnici Društva "Josip Broz Tito" i brojni građani.

Ovogodišnja "zapadna štafeta" prošla je kroz Cazin, Bihać, Bosansku Krupu, Novi Grad, Prijedor, a nakon Banje Luke krenut će put Jajca, Travnika, Sarajeva, Zenice, Doboja i Tuzle, te prema susjednoj Srbiji.

Kako je saopšteno, nakon "spajanja istočne i zapadne štafete" u Smederevu, one će biti odnesene u Beograd, gdje će jedna biti ostavljena, dok druga ide u Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza Tita, gdje je za 26. maj zakazana centralna svečanost.

Nošenje štafete bratstva i jedinsta počelo je 1945. godine. U prvoj Titovoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: