{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štafeta prošla kroz Zenicu: Neće se roditi novi Tito

24.5.2012. u 11:27
54
0
Štafeta prošla kroz Zenicu: Neće se roditi novi Tito
54
Titova štafeta bratstva i jedinstva u četvrtak oko 9:30 sati stigla je u Zenicu, a u 10 sati je ponesena dalje određenom trasom. Manifestacija dočeka i ispraćaja štafete upriličena je na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice, a organizator dočeka štafete mladosti je bila Prva zenička brigada Josip Broz Tito.
"Štafeta je izrađena u Zenici, a svoj put je počela još jučer iz Cazina preko Banje Luke, Jajca, Travnika, Visokog i Sarajeva. Svoj put iz Zenice nastavila je u 10 sati i zaustavila se u Maglaju i Doboju, a putovanje kroz BiH završit će posjetom Tuzli. Sutra u pet sati krećemo u Smederevo, a onda ćemo organizirano krenuti prema Kući cvijeća i položiti je u Beogradu, u muzeju 25. maj", izjavio je Husnija Avdić, jedan od članova ekipe nosilaca štafete.

Ove godine je organizovano nošenje dvije štafete, istočne - koja će svoj put preći preko Crne Gore, Srbije i Makedonije i zapadne - koja će proći kroz gradove Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na skupu se okupio veliki broj građana, ali uglavnom onih starijih, koji su pomno slušali pjesme u čast Josipa Broza Tita i prisjećali se dobrih dana i vladavine velikog čovjeka.

Građani Zenice rado se prisjećaju svoga nošenja štafete, a tom prilikom jedna Zeničanka nam je izjavila: "Štafetu nije mogao nositi svako, ali ta čast je pripala meni dok sam bila u Omladinskoj brigadi, 30 kilometara sam nosila štafetu i osjećaj je bio nezamisliv".

Ovom štafetom se želi pokazati omladini kako se živjelo u jednom sistemu i da godinama kasnije, iako nema Jugoslavije, štafeta ima jugoslavenski karakter.

"Kad se rodi političar kao što je bio naš drug Tito, e onda ćemo i njemu nositi štafetu, ali nije se rodio i nikada se neće roditi", izjavio je stariji učesnik skupa.

Štafetu će u Kući cvijeća položiti Ena Hošić iz Bihaća, Svjetlana Boto iz Banje Luke i Zlatko Misić iz Tuzle.

Građani Zenice su, nakon programa koji je upriličen za doček štafete, kolektivno ispratili štafetu na put prema Kući cvijeća.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: