Diplomatska ofanziva
174

Stabilnost BiH i NATO integracije: Može li Amerikanac Palmer "zavrnuti ruku" Dodiku

Piše: A. D.
Nekoliko sati nakon što je jučer lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euro-azijska pitanja Matthew Palmer dobrodošao u Banju Luku kazavši da tako može spoznati da u RS-u nisu remetilački faktor, stigao mu je "hladan tuš".
Ovaj visoki zvaničnik SAD-a potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Dodiku, ali drugom zvaničniku SNSD-a Nikoli Špiriću.

"Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sanckije budu skinute, odnosno oni budu uklonjeni s liste, treba da djeluju da bi se za imalo razloga. Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili", rekao je Palmer u razgovoru za bh. novinske agencije.

I ne samo to. Palmer je bio jasan da je njegova posjeta vezana i za razgovore s bh. liderima i političkim zvaničnicima o NATO putu BiH. I upravo tu dolazimo do ključnog pitanja.

Da li je Palmer, koji će se već treći put u vrlo kratkom vremenu sastati s aktuelnim članovima Predsjedništva BiH, i to u kritičnim momentima za NATO integracije BiH ali i formiranje Vijeća ministara BiH, došao praktično da "zavrne ruku" Dodiku po pitanju važnosti priključenja BiH Alijansi.

Ova njegova posjeta BiH, a započeo ju je jučer u Banjoj Luci susretima sa zvaničnicima RS-a Radovanom Viškovićem i Željkom Cvijanović, kao i sa Branislavom Borenovićem, dolazi u momentu opstrukcija kod slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Sam Palmer jučer je izjavio da SAD žele da vide da je postignut sporazum koji će omogućiti BiH da podnese ANP, čime bi se omogućilo da se jačaju veze između BiH i NATO saveza.

Palmer se sa ovim sastavom Predsjedništva BiH sastao prvi put 5. decembra 2018., kada je razgovarano o političkoj situaciji u BiH. Nakon sastanka sa sva tri člana Predsjedništva BiH, Palmer se odvojeno sastao sa Dodikom, sa kojim je, potvrdio je sam Dodik, razgovarao o NATO putu BiH

Palmer se sa ovim sastavom Predsjedništva BiH sastao i 8. maja, a jedna od glavnih tema i ovog puta je NATO, što je objavom na Twitteru potvrdila i Ambasada SAD-a.