Čekajući kišu
57

Šta zna zagađeni zrak šta je kriza vlasti u Sarajevu. Prvo pečat, a građani nek ostanu kući

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Već godinama zrak u zimskom periodu u Sarajevu je prekomjerno zagađen. Granice zagađenosti idu do toga da je Sarajevo često na vrhu liste najzagađenijih glavnih gradova svijeta. Šta rade nadležni, osim što proglašavaju epizode nivoa zagađenosti i kada će realizirati dugoročna rješenja?
Prvo što nadležni urade poslije povećanja nivoa štetnih čestica u zraku je proglašenje određene epizode. Tako je u Kantonu Sarajevu već danima na snazi epizoda "Uzbuna", koja podrazumijeva niz mjera koje je neophodno sprovesti radi zaštite zdravlja građana. Međutim, upitno je koliko se preporučene mjere sprovode i koliko zaista imaju efekta.

Mjere koje je Vlada KS preporučila:

  • zaštititi sebe i djecu EN 149 maskama
  • ne izlaziti vani, osim u hitnim slučajevima
  • otkazati sve vanjske kulturne i sportske aktivnosti
  • ne otvarati i zračiti zatvoren prostor
  • ograničiti/isključiti korištenje privatnih vozila
  • kažnjivo loženje nedozvoljenih materija

A šta kažu stručnjaci? Oni poručuju da maske ne daju potpunu zaštitu. Pored toga prodaju se po različitim cijenama, a nadležni se nisu mnogo zapitali koliko građana može sebi priuštiti neku kvalitetniju masku. Kada smo Zavod za javno zdravstvo upitali o maskama i opciji da se djeci i ugroženim kategorijama podijele maske, poručili su da "to nije to".

Preporučuju građanima da se zaštite tako što neće izlaziti vani, osim u hitnim slučajevima. A šta ćemo sa građanima koji moraju na posao, koji rade na otvorenom? Šta ćemo kada je javni prevoz neefikasan, loše organiziran i na nedovoljan? Kako da građani "zaustave život" i tako se zaštite od zagađenog zraka? Vlast preporučuje ograničenje i zabranu kretanja vozilima sa normom Euro 3 i manjom, a policija potom saopći da su sa ulica Kantona Sarajevo od vikenda do danas iz saobraćaja isključili samo jedno vozilo, dok su ostale "upozorili".

I dok se građanima poručuje da ne izlaze vani bez prijeke potrebe, ma šta god to značilo, u kantonu se odvijaju "preči poslovi". Kod koga je pečat? Kad će nova većina u Skupštini KS preuzeti vlast i ko je legitimni predsjedavajući pitanja su koja su preokupirala nadležne. A zdravlje građana dok dođe na red.

Iako je jasno da ovaj kompleksan problem nije moguće riješiti preko noći, minimum koji građani očekuju je prioritetan pristup problemu te pokazivanje brige da je zagađenje zraka na vrhu prioriteta. Vlada KS za sutra je najavila vanrednu sjednicu o stanju zagađenosti, što je pozitivno i dobro. Ipak, postavlja se pitanje efektivnosti mjera i što hitnije reagiranje poduzimanjem prvih mjera kada nastupi zagađenje.

Vjetar i kiša tako ostaju najveći prijatelji sarajevske kotline, koji će očistiti zrak i pažnju javnosti, ali i nadležnih preusmjeriti na neke druge probleme, do nove sezone zagađenja.