Mnogo nedostataka
38

Nadležni u Sarajevu naveli probleme koji ih sprečavaju u rješavanju problema zagađenja

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nedostatak regulativa, institucija, materijalnih sredstava, kao i opće društvene svijesti najveći su problemi koji utječu na neefikasno provođenje dugoročnih mjera kojim bi se riješio problem zagađenja zraka u Sarajevu, istakli su to iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Zijada Krvavac, pomoćnica resornog ministra Damira Filipovića, navela je kako je trenutno na stanju epizoda uzbune koja predlaže niz interventnih mjera, ali da najveći problem predstavljaju subjekti koji su njom obuhvaćeni. Dodala je da najveći problem prave poslovni subjekti koji uprkos proglašenim mjerama ne doprinose smanjenju zagađenja zraka.

Krvavac je istakla i to kako su na terenu danima i kantonalna i Federalna inspekcija s obzirom n a to da jedan od najvećih zagađivača - Ilijaš nije u nadležnosti Kantona Sarajevo, a s obzirom na to da u glavnom gradu BiH postoji mnogo industrijskih i poslovnih subjekata, neophodno je da se provedu određene kontrole.

"Na inspekciji je da sankcioniše svako kršenje propisa, iako mi zaista nastojimo da ne ugrozimo tim mjerama njihovu poslovnu djelatnost u onoj mjeri koja će ih ekonomski opteretiti iako je princip koji se tiče okoliša potpuno jasan, a to je da zagađivač plaća. Međutim, to sankcionisanje i rad inspekcije očito nisu djelotvorni, jer iako ima određenih prijava, kada se to sve procesuira na sudu, te kazne nisu dovoljno visoke da se takvo ponašanje nažalost promijeni", rekla je Krvavac i dodala:

"Kao primjer ću vam navesti jednog poslodavca koji je izjavio da mu je jeftinije stalno kršiti te propise i plaćati kazne, nego ugraditi tehnologiju i investirati kako bi se spriječilo prekomjerno zagađenje. Ovdje je riječ o tehnološkim postrojavanjima, njihovom održavanju i kvalitetu filtera koji su obavezni te svega ostalog".

Potrebno je početi primjenjivati eko test

Krvavac je spomenula i to kako prema posljednjem registru u Sarajevu postoji oko 53 hiljade automobila koji ne zadovoljavaju propisne vrijednosti za izduvne gasove i da je riječ o fondu vozila koji je star i više od 20 godina. Dodala je da je najveći problem što se eko test nikada nije počeo primjenjivati kako bi se takva vozila na stručan način eliminisala iz saobraćaja.

"Prijelazni period za primjenu tog Pravilnika je trajao tri godine (2017.-2020.), a taj eko test je naplaćivan i koštao je nekih 35 KM. Bilo bi dobro da su naprimjer ta sredstva usmjerena na neke poticaje za nabavku, da su otišla u federalni Fond za zaštitu okoliša i onda da su ta sredstva iskorištena kao poticaji za nabavku električnih ili hibridnih vozila. Međutim, imamo još jednu nebulozu u našoj zemlji nemamo nikakvih regulativa koje prepoznaju električna vozila, niti imaju ikakve stimulanse za njihovo korištenje", pojasnila je Krvavac.

Promjena energenata koji se koriste prilikom grijanja je priča koja se stalno ponavlja, rekla je Krvavac i dodala da bi za područje Sarajeva najbolje bilo da se spajanjem na daljinsko grijanje integrišu individualna ložišta i da se prvenstveno koristi plin. Na taj način bi se, kako je istakla, kontrolisala individualna ložišta.

"Tačno je da ukupno ekonomsko stanje ima refleksije na standard građana, ali i kvalitet zraka i zato se moraju iznaći određena rješenja da se poticajnim mjerama relaizuju i predložena rješenja. Strateške dugoročne mjere su definisane u kantonalnom planu zaštite okoliša, postoji poseban akcioni plan koji se tiče zraka i tamo je predviđeno dosta mjera i procijenjena su određena sredstva od 76 miliona KM i gdje je predloženo da se širi studija jačanja daljinskog grijanja i nakon što je to sve završeno studija je pokazala da treba 177 miliona KM za tu realizaciju, tako se multipliciraju ta sredstva koja su potrebna", dodala je sagovornica.

Također je poručila i to da je resorno ministarstvo napravilo nacrt odluke koji se odnosi na poduzimanje mjera za zaštitu zraka te kako bi on u naredne dvije sedmice trebao biti razmatran na sjednici Vlade KS.

"Riječ je o obaveznom priključivanju na daljinsko grijanje, uvodimo dodatne odredbe koje se tiču ograničenja korištenja i distribucije energenata, zatim za male zagađivače kao što su pekare i ćevabdžinice koje imaju značajne emisije, jer koriste drveni ugalj, a koji do sada nisu bili obustavljeni ovim mjerama i imamo ono što je u preventivnom smislu najbitnije, a to je definisanje ventilacionih koridora za prozračavanje sarajevske kotline i ograničenje građenja u vezi s tim. Također bitno je regulisati i planove izgradnje s obzirom na to da visoke zgrade sprečavaju strujanje zraka, a i putna infrastruktura bi se također trebala graditi kako bi se rasteretio saobraćaj", navela je Krvavac.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ističu da maske ne daju stopostotnu zaštitu

Redakciji portala Klix javila se čitateljka koja je predložila da nadležne institucije podijele maske koje su kvalitetnije u zaštiti protiv zagađenja zraka djeci i svim ugroženijim grupama stanovnika. S tim u vezi kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo KS gdje su nam rekli da to nije konačno rješenje problema.

"To je samo jedan alternativan način u periodima kada su koncentracije polutanata visoke, jer maske ne daju stopostotnu zaštitu. Da pojednostavim, nije rješenje podijeliti maske ljudima kako bi oni šetali po gradu, pogotovo u periodima epizode 'uzbuna'. Jedina sigurna i naučno dokazana zaštita od zagađenog zraka jeste izbjegavanje udisanja takvog zraka. Zbog toga i jeste osnovna preporuka da se tokom perioda zagađenosti izbjegava boravak u gradskoj zoni, gdje su koncentracije polutanata najviše. Osim toga, preporuka je da osobe koje baš moraju boraviti na otvorenom koriste zaštitne respiratorne maske s odgovarajućim filterima, koje će u određenoj mjeri spriječiti prolazak finih i ultrafinih PM čestica do pluća, a čije udisanje predstavlja najveću opasnost po zdravlje", rekao je doktor Zlatan Hamza iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zagađen zrak može izazvati dugoročne štetne posljedice po zdravlje ljudi pa u većini slučajeva izazvati maligna oboljenja o čemu smo već pisali. Pitali smo kantonalni Zavod za javno zdravstvo koje su konktretne mjere koje ova institucija predlaže u slučaju opasnog zraka po građane.

"U ovakvim slučajevima Zavod za javno zdravstvo KS izdaje zdravstvene preporuke građanima kako da postupe u slučaju velike koncentracije polutanata. Također u saradnji s drugim zdravstvenim institucijama u novembru prošle godine započeli smo studiju o broju plućnih opstruktivnih bolesti kao posljedice zagađenog zraka čije rezultate očekujemo u augustu ove godine", rekao je doktor Hamza.

U daljem razgovoru doktor Zlatan Hamza je naveo iste mjere kao i Zijada Krvavac iz resornog kantonalnog ministarstva, međutim, godinama je evidentno da su one teško provodive s obzirom na to da se odavno borimo sa zagađenjem zraka na području cijele BiH, ne samo Sarajeva.

Naši sagovornici su istakli kako bi se svi nivoi vlasti trebali uključiti u rješavanje navedenog problema, a za sutra je također najavljena hitna sjednica Vlade KS gdje će se iznijeti određeni podaci s terena i sve ono što je do sada postignuto da se problem zagađenja riješi. Na kraju ostaje da se vidi da li će to uroditi plodom ili će najveći problemi stanovnika biti pečat i formiranje Vlade KS.