BiH
46

Šta su građani Sarajeva pitali gradonačelnika Ivu Komšića?

Piše: E.S.H.
Početkom septembra Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem je pokrenula stranicu Gradonacelniksarajeva.ba i e-uslugu pod nazivom "Gradonačelnik odgovara".

Cilj pokretanja stranice je ostvarivanje neposredne komunikacije gradonačelnika i građana Sarajeva, koji su na ovaj način dobili mogućnost da šalju svoje upite, prijedloge i kritike.

Gradonačelnika Komšića smo pitali kakva je pitanja do sada dobio i šta je to što građane najviše interesuje.

"Zaprimio sam nekoliko desetina mailova sugrađana i aktivno sam uključen u analizu njihovog sadržaja. Zajednički nazivnik većine ovih svojevrsnih elektronskih podnesaka građana svodi se na njihovo iskazivanje nezadovoljstva uvjetima života u glavnom gradu države. Građani su tako nezadovoljni lošom saobraćajnom infrastrukturom, uslugama javnog sektora i nesrazmjernošću cijena tih usluga i njihove kvalitete, ilegalnim štandovima i buvljacima koji su uzurpirali pješačke površine, parkiralištima na mjestima koja nisu predviđena za te svrhe i koja na taj način onemogućavaju pristup stanarima, kolima Hitne pomoći i vatrogasnih jedinica, uništavanjem zelenih površina i sječom drveća, nepostojanjem pješačkim prelaza na pojedinim mjestima, predimenzioniranim bilbordima pored nacionalnih spomenika, tromom i neučinkovitom administracijom i sl", kazao nam je Ivo Komšić.

Psi lutalice gorući problem

Ipak, najveći broj pitanja i reagovanja građana je vezan za problem pasa lutalica na ulicama grada, prekid vodosnabdijevanja pojedinih dijelova grada, izgradnju biciklističke staze, obnovu Trebevićke žičare i Olimpijskog muzeja.

Zbog ovih pitanja, gradonačelnik je odlučio da se na internet stranicu uvedu stalni sadržaji koji će pratiti aktivnosti vezane za izgradnju biciklističke staze, revitalizaciju Trebevičke žičare, obnovu Olimpijskog muzeja kao i aktivnosti vezane za uklanjanje pasa bez vlasnika sa sarajevskih ulica.

"Ove rubrike će biti redovno ažurirane i na taj način će građani Sarajeva biti u prilici da se pravovremeno i istinito informišu o ovim pitanjima. Do sada to nažalost nije bio slučaj. Moram da napomenem da mi pričinjava posebno zadovoljstvo i činjenica da je izvjestan broj građana Sarajeva iskoristio internet aplikaciju i u svrhu izražavanja zadovoljstva radom i projektima Gradske uprave Grada Sarajeva i gradonačelnika. S obzirom na brojnost mailova koji su pristigli korištenjem ove aplikacije, sistem slanja odgovora funkcioniše na način da se vodi računa o tome da se prvenstvo daje onim pošiljaocima koji su svoj upit poslali ranije", pojasnio je gradonačelnik.

Gradu prijeti finansijski kolaps

Na stranicu za pitanja dolaze i upiti koji nisu u domenu gradonačelnika. U pojedinim mailovima građani se gradonačelniku obraćaju i sa zahtjevima za zaposlenje, novčanu pomoć i olakšanje ostvarivanja prava socijalne zaštite.

"Činjenica je da Grad Sarajevo nema jurisdikcione kapacitete da udovolji takvim zahtjevima, ali isto tako ne mogu reći da su mi vapaji nezaposlene Sarajke i majke dvoje djece za bilo kakvim zaposlenjem ili pak sugrađanke koja se pita kada će prestati da se stidi svoga grada neobični i da ne prepoznajem njihovu težinu i ozbiljnost. Ljudima je malo poznato da su nadležnosti Grada Sarajeva i gradonačelnika svedene na puki minimum, da je s obzirom na postojeće ustavno uređenje njihovo rješavanje u najvećoj mjeri nadležnost KS i sarajevskih općina te da Gradu prijeti finansijski kolaps s obzirom da KS prekida sa njegovim daljim finansiranjem, a postojeći pozitivni propisi na federalnom nivou uopće ne predviđaju način finansiranja glavnog grada".

Gradonačelnik navodi da, ukoliko se ne redefiniraju pitanja statusa i nadležnosti Sarajeva, kao glavnog grada države, FBiH i sjedište Kantona, Grad Sarajevo će ostati u daljoj pravnoj i finansijskoj paralizi, a direktne posljedice će u najvećoj mjeri kao i u većini slučajeva snositi građani.

Lijepa strana u novom načinu komuniciranja sa gradonačelnikom je to što se javljaju i Sarajlije koji žive van BiH i koji pokazuju ustrajnost u aktivnoj brizi o potrebama njihovog grada.

Ukoliko i vi imate pitanje za gradonačelnika, možete ga poslati na stranici gradonacelniksarajeva.ba.