{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Federalni parlament poslao poruku da ne želi Sarajevo kao glavni grad

P
2.10.2014. u 18:05
256
72
Komšić: Federalni parlament poslao poruku da ne želi Sarajevo kao glavni grad
256
Komšić: Federalni parlament poslao poruku da ne želi Sarajevo kao glavni grad
Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić sa zamjenikom dr. Rankom Čovićem i predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić, sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom održali su danas press konferenciju kako bi novinare upoznali sa poduzetim i planiranim mjerama i aktivnostima za rješavanje novonastalog problema finansiranja Grada Sarajeva, usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Naime, Gradu Sarajevu prijeti finansijski kolaps a time i gašenje institucije glavnog grada države Bosne i Hercegovine, jer je usvajanjem odnosno stupanjem na snagu izmjena navedenog zakona, federalni Parlament isključio Grad iz finansiranja, te se Vlada KS smatrala neobaveznom da nastavi dalje finansirati Grad, nakon što mu je 15. maja 2014. uplatila posljednju tranšu koju je Grad dobivao kao grant.

"Stupanjem na snagu ovoga zakona, došlo je do povreda prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Naime, Federacija BiH je preuzela finansiranje svih jedinica lokalne samouprave s tim da je Grad Sarajevo, također jedinicu lokalne samopurave, isključila iz finansiranja. Istovremeno, Vlada KS nas je informirala da je prestala njihova obaveza finansiranja bilo koje jedinice lokalne samopurave u KS-u, pa time i Grada Sarajeva", istaknuo je Komšić te dodao da je finansiranje Grada Sarajeva bilo planirano ovim zakonom u samoj proceduri njegovog donošenja (i u nacrtu i u prijedlogu), da bi na samoj sjednici Federalnog parlamenta, finansiranje Grada Sarajeva bilo isključeno iz ovog pravnog akta

Gradonačelnik je podsjetio da se Grad Sarajevo godinama finansira tekućim grantom Kantona Sarajevo, koji se vremenom smanjivao da bi u 2014. bio sveden na minimum, u iznosu od 5.300.000 KM.

"Na temelju tog granta planirali smo Budžet Grada za tekuću 2014. godinu. Međutim, zbog novonastalog problema sa finansiranjem, Grad teško može, ako se nešto ne promijeni, realizirati planirane projekte i aktivnosti", istaknuo je gradonačelnik, te naglasio da Kanton ne može izostaviti Grad sve dok ne donese rebalans Budžeta.

Gradonačelnik smatra da su prilikom donošenja ovog zakona prekršeni ključni propisi i odredbe: Ustav FBiH, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Zakon o principima lokalne samouprave FBiH.

"Nepoznato je da postoji država da nema glavni grad. Na ovaj način gradu Sarajevu je poslana politička poruka iz Federalnog parlamenta da ne žele Sarajevo kao glavni grad. S druge strane, u ekonomskom smislu ovo znači da se radikalno, gotovo do prestanka, sužavaju funkcije Grada Sarajeva", naglasio je Komšić.

Po Komšiću trajno rješenje je u finansiranju Grada Sarajeva iz Budžeta Federacije jer je grad definiran kao jedinica lokalne samouprave.

"Po odluci GV-a poduzet ćemo mjere prema svim nivoima vlasti i Ustavnom sudu FBiH. Insistirat ćemo da Kanton Sarajevo konačno donese zakon o lokalnoj samoupravi. Obratit ćemo se i Parlamentarnoj skupštini BiH jer država ne može negirati svoj glavni grad", poručio je gradonačelnik Komšić.

Prema riječima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sabahudina Delalića najidealnije rješenje je da se poslije izbora uputi inicijativa prema Vijeću ministara BiH o donošenju zakona o glavnom gradu.

"Ako ne, tražit ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom FBiH tumačenje spornog zakona", poručio je Delalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: