BiH
2

Vijećnici GV Sarajevo pitaju: Ko želi "potopiti" grad?

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva prihvatili su danas izmjene i dopune Programa rada Gradskog vijeća za ovu godinu.

S obzirom na to da je finansiranje Grada Sarajeva jako važno, nakon pauze vijećnici razmatraju Informaciju o aktivnostima gradonačelnika vezano za probleme finansiranja Grada Sarajeva.

Problem finansiranja Grada Sarajeva nastao je nakon što je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koji je donesen u aprilu ove godine i koji je stupio na snagu, dovedeno u pitanje finansiranje Grada Sarajeva iz javnih prihoda, koji se prikupljaju na jedinstvenom računu Federacije BiH.

Odmah po stupanju na snagu tog zakona, Vlada Kantona Sarajevo je protumačila usvojeno rješenje tako da Kanton Sarajevo više nema obavezu raspodjele sredstava na jedinice lokalne samouprave u KS-u, a budući da je Grad Sarajevo jedinica lokalne samouprave, organi FBiH i Grad Sarajevo moraju je tretirati na jednak način kao i općine.

Stoga je Vlada KS-a najavila obustavu isplaćivanja preostalih sredstava planiranih budžetom KS-a.

Zbog svega navedenog, Grad Sarajevo se suočio s novonastalom situacijom, a to je ozbiljan sistemski problem finansiranja Grada.

Grad Sarajevo se našao u katastrofalnoj situaciji u kojoj se ne očekuje ostvarivanje planiranih prihoda budžeta Grada za tekuću godinu iz budžeta KS-a.

Prihodi iz budžeta KS-a u budžet Grada Sarajeva iznose 50 posto.

Većina vijećnika postavila je pitanje "ko želi 'potopiti' Grad Sarajevo"?