Komentari (90)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
naucni rad uradi student...a onda profesori ga ucijene...da mu nece dozvoliti da se taj rad objavi..ako ne pristane da bar dvojcu stavi da su kao i oni radili te naucne radove...tako pojedinci imaju na desetine naicnih radova...i ono najvaznije...stop legalizaciji kupovina diploma za stranacke debile...
Istina. Ali i ovo je licemjerno, ovaj zakon uvode uhljebi koji nemaju znanje na nivou srednje skole.
Gdje ti zivis svega ti? Tebe izgleda bas yebe ko stigne. Da nije do tebe?
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Smiješan prijedlog zakona. Trebalo je glasno i jasno reći šta je "referentna citatna naučna baza podataka najvišeg međunarodnog ranga". Kladim se da će tumačenje naših profesora biti da je "najviši međunarodni rang" objavljen sažetak sa neke konferencije Filozofskog fakulteta. Isto tako, sve redovne profesore staviti pod lupu i ako nemaju uslove za redovnog profesora vratiti ih u zvanje vanrednih profesora! Ako ćemo igrati fer i pošteno ;)
Podrška novom zakonu. Radi onog starog rahmetli Radeljaš nije mogao postati ni docent, a kamoli redovni profesor.
naravno, bune se filozofi i sociolozi, uzaludna zanimanja, a ne biolozi, masinci i hemicari elektroinzinjeri i i sl. Naviklo preljevat iz supljeg u prazno, biti na grbaci i nikada nista ozbiljno ne doprinjeti drustvu i ekonomiji. Pogledajte broj upisanih na takve fakultete u svijetu pa poredte sa nama ovde. Na te tzv humanisticke nauke na najvecicm i prestiznijim univerzitetima se primi godisnje 10tak ljudi, i to je to, kod nas stotine buducih socijalnih slucajeva
Najveca provala UNSA je Akademija scenskih umjetnosti gdje se djeci filmadzija upisuju desetke bez ikakvih kriterija i onda ovi masu diplomama glumaca, producenata a ustvari ne znaju recenicu sastaviti. Kad ce inspekcija na ASU malo?
Partitokratija.Ako ne znaš Asima ne možeš postati docent, doktor profesor.Bez Asima možeš predavat svojoj neni,strini,mami npr. -Uticaj islama na razvoj sapuna u Evropi
Treba zakonom urediti kao da se suzbije nepotizam i korupcija na državnim univerzitetima u BiH. Na u Univerzitetu u Sarajevu profesori nepotističkim i političkim vezama guraju svoju djecu da imaju visok prosjek, biraju ih na mjesto asistenta i kasnije ti isti dolaze do redovnog profesora. Kaže dobar dan i dobije najlakša pitanja i 10 u Index. Pogledajte sve čija su djeca, snahe, rodice i ko zna koja štela postali profesori...
Ko može zadovoljiti ovakve zahtjeve neće ni raditi u Bosni i Hercegovini.
Do kada će Asistenti glumiti profesore i ocjenjivati ispite ? Šta rade tu vise stari profesori od 80 godina? Kada će se Bolonja primjenjivati kao u EU? Kada će profesori sa UNSA prestati puštati studente na privatnim fakultetima, i učiti drugačije gradivo? Kako je moguće da na medicini medicini ne možeš položiti jedan predmet 2 godine, kod istog profesora kod Ganica položiš?
Ne poznajem nikoga ko ne poznaje najmanje 50 magistara i tridesetak doktora nauka u Kantonu Sarajevo. Imamo više akademika nego električara i smetljara. Za jednu izuzetno glupu i zatucanu naciju to je ogroman broj intelektualaca. To je dokaz da svako može završiti školu. Kontate. Od glagola ZAVRŠITI.
Kome ce i smetat nego sociologiji i filozofiji, najbeskorisnijim laprdajucim mlatimudanima
Odes u SBK i dobiješ zvanje redovnog profesora....sve dok je obrazovanje Kantonalna nadležnost, a ne državna strategija i dalje će biti malverzacija
"Prema onome što predlaže, zakonodavac ustvari želi reći da svi naučnici u Kantonu Sarajevo moraju svoje radove pisati na engleskom jeziku, a maternji jezik potpuno staviti izvan upotrebe u nauci." Ova izjava osim što je filozofska, nema baš smisla. Rad uvijek možeš pisati na svom jeziku, a ako smatraš da je vrijedan objave na stranom, možeš dati da se prevede.
Naša akademska zajednica je svrha sama sebi, a ova zvanja im dođu kao neka libidinozna supstitucija.
Najzad. Kreće novo doba bez domoljuba i ostalih parazita.
Kada je u pitanju obrazovanje naravno da smo svi pa makar bi tako trebalo biti složni kako bi imali napredan kadar, ali zakon od prije nekoliko godina kad je ministar Kazazović donio da nastavnici osnovnih škola moraju biti rang magistra dok u srednjim za profesore ne vrijedi je čista glupost ili pak odmjerena namještaljka.
Problem im je što znaju da neće moći ispuniti uslove čak i ako "zasuču rukave". Nije dovoljno napisati rad da bi bio objavljen/citiran u nekom od relevantnih časopisa jer oni imaju kriterije šta objavljuju a šta ne. Ašto se tiče gospode za FF-a koji kažu da su u pitanju komercijalni časopisi koji vrijednost imaju na osnovu kvantiteta a ne kvaliteta, to jednostavno nije tačno jer se radi o međunarnodno priznatim i etabliranim časopisima najvišeg nivoa.