Iznenađujući stav
150

Šta se krije iza Dodikove podrške EUFOR-u: Želja za mirom ili strah od NATO-a?

G. M.
EUFOR pruža snažnu podršku Oružanim snagama BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
EUFOR pruža snažnu podršku Oružanim snagama BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznenadili su javnost sinoć kada su kazali da pružaju podršku ostanku misije EUFOR-a u našoj zemlji.
U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država koji garantiraju sigurno okruženje u našoj zemlji.

Misija EUFOR-a, odnosno evropskih vojnih snaga, zasniva se na mandatu Vijeća sigurnosti UN-a i on se produžava svake godine, a ističe u novembru.

S obzirom na ranije stavove Milorada Dodika, koji su izrazito protiv prisustva stranaca u BiH, očekivalo se da će se tražiti od Vijeća sigurnosti da ne produži mandat EUFOR-a, slično kao što se traži i gašenje OHR-a, odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BIH itd.

Osim toga, EUFOR pruža i snažnu podršku Oružanim snagama BiH koje Dodik planira razvaliti kako bi napravio vojsku RS-a.

Treba imati na umu da je EUFOR prije nekoliko dana jasno stavio do znanja da nema namjeru mirno promatrati aktivnosti sigurnosnih snaga RS-a, kada je avion međunarodne misije nenajavljeno promatrao vježbu entitetske policije na Jahorini.

Iz policije RS-a čak su kazali da je ova aktivnost donekle omela izvođenje vježbe, odnosno dizanje još jednog helikoptera.

Šta smjera Milorad Dodik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šta smjera Milorad Dodik (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dodajmo i to da se strahovalo da Rusija, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, ove godine neće glasati za produženje misije, zbog toga što su njeni stavovi ignorirani kada je riječ o izboru visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Stoga je očito da iza Dodikove podrške produženju mandata EUFOR-a stoji određena igra. Kao prvo, jasno je da Dodik ni Vučić nemaju nikakvu ulogu u tome da li će misija biti produžena, pa se ovom podrškom pokušavaju prikazati kao mirotvorci i kao konstruktivni faktor.

No, postoji i drugi važan aspekt. Prema izjavama poznavalaca prilika, u slučaju povlačenja EUFOR-a iz BiH, mandat za očuvanje stabilnosti u našoj zemlji preuzima sam NATO. O tome je za Klix.ba nedavno govorio bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak.

"NATO prvo kontinuirano prati situaciju u BiH, samim tim ima neophodne informacije da u slučaju narušavaju sigurnosti, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti u UN-a iz 2004. preuzme ulogu sigurnosnog garanta koji je dobio po Dejtonskom sporazumu, ako EUFOR nije u mogućnosti da to uradi", kazao nam je Kožljak.

On je pretpostavio da bi to mogao biti razlog da Rusija podrži nastavak misije EUFOR-a.

"Nisam siguran da će Rusija ostati pri stavu (da se ne produži misija) iz razloga što su sada svjesni da, ako se ne da podrška EUFOR-u, odgovornost za sigurnost će preuzeti NATO. Tako da se ovih dana komunicira to pitanje. U svakom slučaju generalno slijedi rasplet u narednih mjesec dana i mislim da će se taj rasplet desiti prije donošenja odluke o produženju mandata EUFOR-u. On obuhvata puno šira pitanja. Dešavaju se intenzivni razgovori na relaciji Brisel-Moskva, Berlin-Moskva, London-Moskva, i Pariz-Moskva i ti razgovori pored ostalog obuhvataju ovo", zaključuje Kožljak.

Na pitanje da li je potrebna nova odluka samih članica NATO-a da pokrenu intervenciju u Bosni i Hercegovini Kožljak ističe da se u NATO-u odluke donose konsenzusom i da je takva odluka već donesena.

"NATO već ima mandat da djeluje i ne treba nikakva nova odluka u tom smislu. Donosit će se odluka šta je to okidač za NATO djelovanje i oko toga će se postići konsenzus. Postoji već odluka da u slučaju narušavanja sigurnosti NATO bude aktiviran. Samo će se u slučaju da se to desi pregovarati koji je to momenat. Ne moraju sve članice NATO-a da se angažuju po tom pitanju. To nije ni potrebno, dovoljno je da u skladu s tom već donesenom odlukom, države koju su spremne da djeluju, djelovat će po okriljem NATO-a", tvrdi Kožljak.

Dodikova podrška produženju misije EUFOR-a, prema svemu sudeći, je posljedica shvatanja da NATO ima jasan mandat da djeluje u našoj zemlji, te da mu se povlačenjem evropskih snaga čak dodatno otvaraju vrata za to. Dodik se time, usput, želi prikazati kao pacifista i konstruktivni faktor.