{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta se dešava u zdravstvu u RS-u: Bolnice pred kolapsom, smjene ministara i protesti

A
20.12.2013. u 10:09
11
41
Šta se dešava u zdravstvu u RS-u: Bolnice pred kolapsom, smjene ministara i protesti
11
Šta se dešava u zdravstvu u RS-u: Bolnice pred kolapsom, smjene ministara i protesti
Prošle sedmice region je obišla vijest da su ispred zgrade Ambasade BiH u Beogradu održani protesti koje je Nevladina organizacija "Slobodna Republika", čije je sjedište Banjoj Luci, organizovala protiv Ranka Škrbića, aktuelnog ambasadora BiH u Srbiji.
Okupljeni su nosili transparente sa fotografijama ambasadora Škrbića, na kojima je pisalo "Kumokratija-vladavina koja uništava Republiku Srpsku" i "Škrba, lopove". Razlog iskazivanja nezadovoljstva na ovaj način je zapravo stanje u zdravstvu u bosanskohercegovačkom entitetu Reublika Srpska, na čijem je čelu sedam godinama kao resorni ministar bio Ranko Škrbić i koje se zbog dugova mjerenih s više desetina miliona maraka nalazi pred kolapsom..

Nekako istovremeno, u Banjoj Luci pred istražnim tužiocem dali su iskaze nakon lišavanja slobode Duško Račić, v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banja Luka, i više njegovih kolega zaposlenih u toj ustanovi i Fondu penzionog osiguranja RS-a osumnjičeni za umiješanost u izdavanje lažne medicinske dokumentacije kao osnova za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Zdravstveni sektor RS ne prestaje biti top tema interesovanja javnosti godinama. Činjenica da su se nakon Škrbića na funkciji entitetskog ministra zdravstva promijenila još dva čovjeka samo potvrđuje sumnje javnosti da će dizanje na zdrave noge ove oblasti biti sporo i da pacijenti neće uskoro dočekati bolje dane.

Prema nalazu Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2012. godinu, Fond zdravstva RS prošlu godinu okončao je s deficitom u iznosu od 39 miliona i 895 KM, od čega se na budžetski deficit odnosi više od 34 miliona maraka. Kada se ovome dodaju kreditna zaduženja Fonda i ostalih zdravstvenih ustanova, visina dubioze progresivno raste, a nemoguće je bilo gdje naći podatke koliko je stvarno zaduženje.

Ceh višegodišnjeg nedomaćinskog ponašanja čelnih ljudi Ministarstva zdravlja, plaćaju krajnji korisnici i zdravstveni radnici. Opozicija u RS-u stoga konstantno upozorava da je najveći krivac za stanje u zdravstvu tog entiteta u BiH bivši resorni ministar Ranko Škrbić.

U Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), koja je opoziciona stranka u RS-u, tvrde da je Škrbić za sedam godina uspio kupiti više nekretnina vrijednih milione eura, uključujući i nekretninu u Monte Karlu, ali i ističu da je teško očekivati da će "istraga o tome biti provedena sve dok je na čelu RS-a vlast Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođena Miloradom Dodikom, kumom Ranka Škrbića“.

Nedostatak svih vrsta lijekova, a pogotovo citostatika, pa do onih koja koriste pacijenti na dijalizi i s transplantiranim organima, i elementarnih uvjeta za liječenje pacijenata, nedovoljan broj kreveta, premalo posteljine, jastuka, pokrivača..., sve su to problemi s kojima se primjerice suočava Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Banja Luka kada su u pitanju lica oboljela od karcinoma, i oni za sada evidentno brinu samo medicinske radnike.

A zaposleni su nakon 13 mjeseci, u novembru prvi put uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, dok je vraćanje dospjelih dugovanja prolongirano za najmanje godinu dana i to na način da ukoliko novca ne budu imale bolnice i domovi zdravlja za uplate Poreskoj upravi, to će biti namireno iz plata zaposlenih.

Prije nešto više od mjesec dana održan je protest KC Banja Luka na kojem je  Vladi RS-a poručeno da zaposleni u zdravstvu žele redovne plate, bolje uvjete rada i donošenje hitnih mjera za sanaciju zdravstvenog sektora, te da su svoja prava spremni braniti svim vidovima sindikalne borbe uključujući i štrajk.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS Željko Šukalo nije isključio mogućnost da sindikati u zdravstvu ovog bh. entiteta  u narednom periodu krenu i u radikalnije oblike ostvarivanja svojih prava, organizovanjem protesta i štrajkova, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. 

"Nama je zaista dogorjelo do nokata i Vlada je dužna osigurati redovne plate radnicima, sredstva za rad u interesu naših pacijenata kojima su neophodni lijekovi. Ne dirajte u nas, jer znamo odgovoriti", poručio  je Šukalo.

Pokušaji bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića da počne s uvođenjem reda u poslovanje zdravstvenog fonda i medicinskih ustanova, prije svega u oblasti nabavke lijekova nad kojima monopol ima firma Ranka Škrbića, koštali su ga pozicije.

Njegov nasljednik Dragan Bogdanić je suzdržaniji, i tri mjeseca od preuzimanja dužnosti, kloni se povlačenja bilo kakvih konkretnih poteza. Trebalo mu je deset dana od privođenja i saslušanja direktora Kliničkog centra Banja Luka da se oglasi i kaže da „treba ukazivati na one koji narušavaju zdravstveni sistem RS“. Bogdanić je rekao da se sistem odgovornosti  mora uspostaviti i da svako mora odgovarati za učinjeno, te da Ministarstvo sigurno neće štititi takvo ponašanje.

"RS izdvaja najmanje sredstva u okruženju za zdravstvo (400 KM po osiguraniku na godišnjem nivou), a imamo paket usluga kakav imamo. Zadatak Fonda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva i Vlade biće iznalaženje dodatnih sredstava finansiranja zdravstvene zaštite, te smo iz tog razloga Vijeću ministara uputili zahtjev za povećanje akciza", pojasnio je Bogdanić. 

U cilju racionalnije potrošnje obećao je da će se ubuduće i sredstva upućena zdravstvenim ustanovama kontinuirano kontrolisati, a doći će i do kadrovskih promjena u Fondu zdravstvenog osiguranja i rad Fonda bit će transparentan. 

Iz opozicije stigao je brz odgovor. Prema njihovom mišljenju, stanje u zdravstvu se neće bitno promijeniti dok njime, umjesto sposobnih, budu upravljali podobni kadrovi SNSD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: