{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat optužio ministra zdravlja RS-a da krši Zakon o radu

F
27.1.2014. u 13:24
0
0
Sindikat optužio ministra zdravlja RS-a da krši Zakon o radu
0
Sindikat optužio ministra zdravlja RS-a da krši Zakon o radu
Strukovni sindikat doktora medicine RS-a tvrdi da resorni ministar Dragan Bogdanić "odbija da realno sagleda stvarno stanje i preduzme neophodne mjere za popravljanje katastrofalnog stanja u bolnici u Istočnom Sarajevu, čime onemogućava rad ove javne zdravstvene ustanove“.
"Ministar zdravlja već duži period, uporno, vrlo drsko krši odredbe Zakona o radu RS, jer odbija da u toj bolnici otkloni nepravilnosti koje su jasno utvrđene brojnim inspekcijskim nalazima, a odnose se na brojna kršenja propisa privremene uprave bolnice, te naročito obavezu prestanka ugovora o radu dr. Slavku Ždralu, v.d. direktora ove javne zdravstvene ustanove", saopćeno je iz ovog sindikata.

Umjesto da bez odlaganja provede obavezujuća i konačna rješenja inspekcije rada, Bogdanić i uprava, kako tvrdi Strukovni sindikat doktora medicine, "svjesno i namjerno narušavaju međuljudske odnose, a preduzeli su niz nezakonitih mjera i aktivnosti koje su usmjerene na sistemsko zastrašivanje, zlostavljanje i mobing doktora medicine, uključujući i neopravdane i nezakonite smjene“.

Navode da je nezakonito sa svog radnog mjesta smijenjena i mr.sci.med Spomenka Janjić, predsjednica Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medice RS.

"Ove mjere ministra i poslodavca prema brojnim članovima ovog sindikata preduzete su samo zbog njihovog opravdanog suprostavljanja samovoljnim i nezakonitim postupanjima ministra zdravlja, privremene uprave i v.d. direktora bolnice, a isključivo su usmjerene protiv legalnih i legitimnih zahtjeva članova ovog sindikata za zaštitu socijalno-ekonomskih i sindikalnih prava medicinskih radnika", navodi se u saopćenju.

Sindikat je stoga preduzeo sve zakonske mjere na zaštiti prava svojih članova, a što uključuje i podnošenje kolektivnih tužbi nadležnim sudovima koje se odnose na zaštitu kolektivnih prava radnika i uplatu neuplaćenih obaveza po osnovu doprinosa.

Također, podnijet će i prijave protiv svih odgovornih za katastrofalno stanje u bolnici u Istočnom Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: