Loši odnosi u stranci
55

Šta se dešava u mostarskom SDP-u? Zalihić iznio žestoke optužbe o Žuljeviću, Prlić i Nikšiću

N. V.
Arman Zalihić
Arman Zalihić
Lider Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH u Mostaru Arman Zalihić podnio je ostavku na mjesto predsjednika te organizacije te je danas obrazložio razloge svog postupka. Tom prilikom je iznio oštre kritike na račun Anera Žuljevića, Lane Prlić i Nermina Nikšića.
Zalihić je zastupnik u HNK i delegat u Domu naroda FBiH, a objašnjavajući razloge napuštanja pozicije predsjednika gradskog SDP-a, prvo je obrazložio odakle on crpi legitimitet i koliko je doprinio stranačkoj organizaciji.

"Nakon pet godina na njegovom čelu podnio sam neopozivu ostavku na mjesto Predsjednika GO SDP Mostar. Ogranak sam preuzeo u periodu katastrofalnog izbornog rezultata, u vrijeme kad su samo još rijetki svraćali u SDP. Za samo dvije godine, na Lokalnim izborima u Mostaru doveli smo stranku do najboljeg izbornog rezultata ikada, a moja malenkost je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova od svih kandidata na bilo kojim izborima na listama SDP-a u Gradu Mostaru. U drugom izbornom ciklusu u kojem sam vodio SDP Mostar, na posljednjim Općim izborima, ostvarili smo rast od preko 50 posto u odnosu na prethodne Opće izbore, po čemu smo četvrta najuspješnija organizacija SDP-a u državi", rekao je.

Zahvalio se saradnicima i prijateljima koji su radili u interesu SDP-a.

"Iskreno sam se trudio da saslušam i budem dostupan svakom SDP-ovcu i svakom građaninu. Da budem lokomotiva SDP-a, prvo u Vijeću, a sada u Skupštini, ne libeći se ulaziti u najžešće rasprave ukazujući na kriminal, korupciju i nepotizam", poručio je.

Zatim je naveo razloge ostavke ističući da "jedna maliciozna grupa ljudi već duži period vrši pravno nasilje nad većinom članova Gradskog odbora, grubo kršeći Statut SDP-a".

"Tom pravnom nasilju se jučer pridružio i sam vrh Partije", kazao je Zalihić okrivljujući Nermina Nikšića da je bio ključni igrač u igri Anera Žuljevića i Lane Prlić.

"Kada nisu uspjeli da svojim morbidnim lažima i spletkama poljuljaju povjerenje članova Gradskog odbora u moj rad, iskoristili su činjenicu što su dva člana manjine Aner Žuljević i Lana Prlić ujedno članovi Predsjedništva SDP-a BiH. Spomenuti 'drugovi"' obmanuli su Predsjedništvo da formira radnu grupu za ispitivanje odnosa u navodno podijeljenom Gradskom odboru Mostar. Za razliku od obmanutih članova Predsjedništva koji vjerojatno nisu ni znali za što glasaju, predsjednik Nikšić se sasvim svjesno svrstao na stranu maliciozne grupe. Nikšiću uopće ne zamjeram simpatije prema Prlić i Žuljeviću, međutim zamjeram mu što je odigrao ključnu ulogu u donošenju nestatutarne odluke kojom se vrh SDP-a iživljava nad demokratski i legitimno izabranom Gradskom odboru naše organizacije", poručio je Zalihić.

On kaže da su u zavjeru upleteni i brat Anera Žuljevića te najbolja prijateljica Lane Prlić.

"Na laži koje je o meni i Gradskom odboru iznijela maliciozna grupa koju, pored Anera Žuljevića i Lane Prlić, čine brat Anera Žuljevića i najbolja prijateljica Lane Prlić, Predsjedništvo SDP BiH je odlučilo da zaključke o sudbini naše organizacije predloži Radnu grupu čiju većinu čine Lana Prlić, njena najbolja prijateljica, Aner Žuljević i njegov brat, potpuno ignorirajući demokratski i legalno izabran Gradski odbor", naveo je.

Zalihić kao razlog udara navodi neostvarene lične interese pojedinaca iz navedene grupe, kao i "strah od toga hoće li porodica i prijatelji dobiti prolazna mjesta na predstojećim lokalnim izborima".

"Među ostalim, ne opraštaju nam što ministarsku funkciju obavlja čovjek koji je univerzitetski profesor, doktor znanosti bez i jedne mrlje u karijeri i što SDP Mostar više nije privatna stranka porodice, prijatelja i kumova nego stranka u koju sve više navraćaju novi, mladi, visokoobrazovani i profesionalno nekompromitirani ljudi.

Kreiranje listi i organizaciju kampanje im velikodušno prepuštam, te im želim mnogo sreće i uspjeha, a rezultate ćemo uspoređivati nakon izbora. U narednom periodu posvećujem se još intenzivnijem radu zastupnika u Skupštini HNK i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH u korist građana Mostara, Hercegovine i BiH", zaključio je Zalihić u svom pismenom obraćanju javnosti.