Prioritet u ovoj godini
1

Šta predviđa reforma RTV sistema, a šta želi HDZ? Četvrti servis, drugi kanal ili...

Piše: D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U programu Vijeća ministara za 2023. godinu, između ostalog, je provučena jedna rečenica da će među prioritetima biti i donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu.

Na čelu realizacije tog prioriteta zaduženo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

"Među prioritetima bit će donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera i osigurati trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema", navedeno je u programu Vijeća ministara za 2023. godinu.

Ono što je već odavno poznato jeste da lider HDZ-a Dragan Čović i stranke okupljene u HNS-u odavno zagovaraju i obećavaju novi radio-televizijski servis poput BHRT-a, FTV-a i RTRS-a.

Tim povodom pitali smo resornog ministra Edina Fortu da li će pristati na formiranje još jednog RTV servisa, ali na hrvatskom jeziku, kako traži HDZ, kroz Zakon o RTV sistemu ili će se pronaći neko drugo rješenje poput drugog kanala (npr. FTV 2).

Resorni ministar Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Resorni ministar Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)

Iako smo zatražili konkretan odgovor, iz Fortinog kabineta su poručili kako smatraju da je preuranjeno prejudiciranje sadržaja budućeg zakonskog rješenja, kao i daljnja politizacija ovog već i previše ispolitiziranog pitanja od kojeg ovisi opstanak i održivost RTV sistema u BiH.

"S obzirom na činjenicu da se posljednji put radno tijelo za izradu Nacrta ovog zakona sastalo u maju 2019. godine i da ishod dotadašnjih susreta nije bio usaglašen Nacrt zakona, primorani smo krenuti iz početka. Nakon što dobijemo prijedlog struke, uključujući i akademsku zajednicu, ali i čujemo glas javnosti kroz proces javnih konsultacija, Nacrt zakona će biti upućen Vijeću ministara BiH. Nakon toga slijedi i parlamentarna procedura. Ne mogu procijeniti koliko će sve navedeno trajati", odgovoreno nam je.

Forto je istakao kako je primarni cilj donošenja novog zakona o Javnom RTV sistemu da se osigura trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije postavljenih pred vlasti Bosne i Hercegovine kao uslov za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"O stanju u sektoru govore činjenice da smo jedini u Evropi koji i dalje imaju analogni signal jer proces digitalizacije kasni gotovo cijelu deceniju, da je postojeći Zakon o javnom RTV sistemu nefunkcionalan, zastario i neusklađen sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama, da neriješeno finansiranje direktno utječe na uslove rada medijskih profesionalaca, a time i kvalitet onoga što nude građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno u vidu obrazovnog i umjetničkog programa, a da i ne govorimo o krucijalnoj ulozi javnog RTV sistema u koprodukciji filma, kao jednog od naših najprepoznatljivijih proizvoda", zaključio je.

Za kraj podsjetimo kako je javna tajna da Dragan Čović želi RTV Herceg-Bosne transformisati u javni RTV servis na hrvatskom jeziku. Istaknimo da RTV HB već naplaćuje pretplatu od 1 KM, na dobrovoljnoj bazi, u onim kantonima gdje su Hrvati većina.