Zajedničko saopćenje
3

Uprkos potpisanom sporazumu, međunarodna zajednica u BiH pozvala na hitne mjere zbog RTV sistema

A. L.
U zajedničkoj izjavi Delegacije EU u BiH, OHR-a, OSCE-a i ambasada Velike Britanije i SAD-a pozvane su vlasti u našoj državi "da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema."

Ministar komunikacija i prometa Edin Forto i direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su jučer sporazum o dodjeli četiri miliona KM BHRT-u, ali to očigledno nije rješenje koje međunarodni predstavnici vide kao adekvatno.

"Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu", naveli su.

Kako dodaju, nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

"Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje", dodaje se u saopćenju.

Na kraju zaključuju da, paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja.

"Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava", zaključak je.