Tokom januara
118

Šta nakon američke crne liste? EU neće imati konsenzus, ali se očekuju pojedinačne sankcije Njemačke i drugih zemalja

Semir Hambo
Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn i njemačka MVP Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn i njemačka MVP Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države (SAD) su objavile prva imena sankcionisanih osoba i firmi u Bosni i Hercegovini zbog kriminala, korupcije i udara na državu. Očekuje se da će se lista širiti, ali i da će brojne zemlje Evropske unije (EU) pratiti postupak SAD-a i nezavisno od EU uvoditi sankcije Miloradu Dodiku i povezanim fizičkim i pravnim osobama.

Vijeće EU će zasjedati polovinom januara, ali kako saznaje portal Klix.ba, neće donijeti nikakvu odluku o sankcijama na nivou unije. Razlog je prije svega nepostojanje konsenzusa zbog ranije poznatog protivljenja Mađarske, ali i još nekih zemalja koje nisu za sankcije Dodiku i drugima. Ipak, to ne znači da ovaj put iz Evrope neće biti nikakve reakcije.

Neke od ključnih članica, prema najavama, trebale bi slijediti SAD i uvesti sankcije kako predsjedniku SNSD-a tako i povezanim osobama i kompanijama.

S obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države već usaglašavale politiku sankcija s EU, a posebno s pojedinim državama, izgledno je da će se crna lista za Dodika i druge proširiti u brojnim zemljama Evrope. Države koje bi prema ranijim porukama i očekivanjima trebale pratiti američke sankcije su Velika Britanija, a iz EU Njemačka, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Italija, Austrija, Španija i Češka Republika.

Također, sankcijama bi se mogle pridružiti i baltičke zemlje. Pojedine članice su neutralne, a nekoliko ih je protiv.

I za razliku od prethodnih američkih sankcija Dodiku, koje su bile usmjerene isključivo protiv njega i odnosile su se na zabranu putovanja u SAD te blokadu imovine u toj državi, sada je nešto drugačija priča. Sankcije su šire te se odnose i na neke povezane firme, što može predstavljati značajne finansijske posljedice.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je ranije izjavljivala, a jučer dodatno potvrdila da će ta država u svemu pratiti SAD.

"Napori za otcjepljenje su neprihvatljivi, a ti zahtjevi to znače i ja sam ovdje lobirala da se uvedu sankcije postojećem režimu i protiv gospodina Dodika", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU u Briselu sredinom decembra.

Skoro identične poruke dolaze i iz Nizozemske. A uvođenje sankcija pojedinih zemalja iz Evrope, posebno u kontekstu pojedinih kompanija, moglo bi biti veliki udarac Dodiku i saradnicima. To se naročito odnosi na sankcije Austrije ili Njemačke.