Ima li dogovora?
114

Šta je Pompeo tražio od Predsjedništva: Pošaljite ANP, to neće predodrediti članstvo

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo početkom januara ove godine pisao je članovima Predsjedništva BiH i tražio usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa u NATO. S tim u vezi se može tumačiti i današnje saopćenje Ambasade SAD-a i traženje pojašnjenja postoji li konsenzus o ANP-u.
Američki ministar vanjskih poslova Michael Pompeo pozvao je još u januaru ove godine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program. Stav Ambasade SAD-a u BiH o odgovoru za formiranje vlasti naglašava da je ANP važan segment na koji će se obratiti pažnja i tražiti pojašnjenje šta je dogovoreno.

U pismu upućenom Predsjedništvu BiH Pompeo je odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i poziva tročlanog šefa države da ga proslijedi Briselu što je prije moguće.

"Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima s Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa", navedeno je u Pompeovom pismu početkom godine.

Američka ambasada je danas pozdravila dogovor o formiranju vlast, uz dodatak da će raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum.

To posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu.

"Bit ćemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava", zaključeno je u saopćenju.

Klix.ba je danas objavio da je jedno od potencijalnih dogovora SDA i SNSD-a slanje ANP-a, ali bi on trebao biti sadržajno reduciran, odnosno ne bi obuhvatao intenziviranje saradnje o vojnim, već isključivo o civilnim pitanjima.

Da li će nešto takvo biti prihvatljivo NATO savezu ili ne ostaje da se vidi.