Saznajemo
147

BiH bi mogla poslati reducirani ANP koji znači da vojna saradnja s NATO-om ostaje na sadašnjem nivou

S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hoće li BiH NATO-u poslati svoj prvi Godišnji nacionalni plan (ANP) ili ne ključno je i za javnost nerazjašnjeno pitanje iz sporazuma o formiranju vlasti između SDA, SNSD-a i HDZ-a. Kako Klix.ba saznaje od kredibilnog izvora bliskog učesnicima pregovora o detaljima sporazuma, dogovor je da BiH preda svoj prvi ANP, ali bi on trebao biti sadržajno reduciran.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je posljednjih dana u svojim javnim istupima govorio o reduciranom ANP-u kao mogućem, kompromisnom rješenju za prevazilaženje zastoja po pitanju formiranja Vijeća ministara.

Neimenovani izvor blizak učesnicima pregovora otkriva nam da je upravo usvajanje reduciranog ANP-a kompromisno rješenje koje bi moglo otkloniti blokade.

Prijedlog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji je izradila Komisija za NATO integracijski proces sadrži dva glavna aspekta: vojni i civilni.

Ideja reduciranog ANP-a znači da će u samom programu vojni aspekt biti zadržan na postojećem nivou i u ravni saradnje koju trenutno ima Srbija , što traži Dodik.

Vojni aspekt saradnje s NATO-om bi trebao ostati na sadašnjem nivou i neće biti intenziviran, a puni fokus će biti stavljen na civilni segment. Vojni aspekt obuhvata oblasti kao što su vojna interoperabilnost, vojna infrastruktura, zajedničke vježbe s NATO-om, pokretna i nepokretna imovina i dr.

Reducirani ANP koji bi bio poslat u Brisel, na čemu insistira Izetbegović, fokusirao bi se na provedbu civilnog aspekta ANP-a.

Civilni aspekt ANP-a obuhvata oblasti sistema planiranja budžeta, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, suzbijanja nelegalnih migracija, sigurnosti dokumenata, informacijskog sistema, cyber sigurnosti i dr.