Radni ručak ili...?
345

Šta je cilj Orbanove posjete Banjoj Luci: Podrška RS-u ili pokušaj smirivanja Dodika?

V. K.
Orbana na aerodrom dočekao Dodik (Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)
Orbana na aerodrom dočekao Dodik (Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)
Premijer Mađarske Viktor Orban boravio je danas u posjeti Banjoj Luci gdje se sastao s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Posjetu koja je stigla "iz vedra neba" Milorad Dodik je opisao kao poluprivatnu i poluradnu posjetu na kojoj će se Dodik i Orban sastati na radnom ručku.

Iako bi posjeta premijera bilo koje evropske države izazvala znatno veću medijsku pažnju te zahtijevala i određeni diplomatski protokol, posjeta Viktora Orbana prošla je gotovo pa neopaženo.

Na zvaničnoj stranici premijera Mađarske, objavljeno je kako je Viktor Orban otputovao u Bosnu te da će imati radni ručak s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

(Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)
(Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)

"Viktor Orban ugostio je Dodika u junu u Budimpešti i sada uzvraća radnu posjetu Banjoj Luci. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto također će učestvovati na subotnjem sastanku", navedeno je na stranici premijera.

Uprkos tome što se očekivalo kako će Dodik nakon posjete održati nešto duži govor u kojem će Orbana okarakterisati kao osobu koja podržava interese RS-a, jedina rečenica sa sastanka bila je ona u kojoj Dodik navodi kako je zahvalan Mađarskoj što ima razumijevanje za RS.

S toga, postavlja se pitanje šta je zapravo bio cilj i svrha sastanka Viktora Orbana s Miloradom Dodikom?

Ono što je indikativno jeste podatak da se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt tri dana prije Orbanove posjete Banjoj Luci, u Budimpešti sastao s mađarskim premijerom.

Tokom ovog sastanka, Orban i Schmidt su razmatrali situaciju na Balkanu, a naročito posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini. S obzirom na činjenicu da je Milorad Dodik još uvijek ostao pri razmišljanju da se ne želi sastati s visokim predstavnikom, za kojeg između ostalog tvrdi da nema legitimitet, Orbanova posjeta Banjoj Luci vrlo lako može biti i "emisarska".

Schmidt u Budimpešti (Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)
Schmidt u Budimpešti (Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)

Uzevši u obzir razgovore Orbana i Schmidta, mađarski premijer osim što je stigao u radnu posjetu Banjoj Luci, te je prema Dodikovim riječima izrazio razumijevanje za RS, sastanak u Banjoj Luci iskoristio je i za prenošenje poruka visokog predstavnika.

Viktor Orban, osim što predstavlja centralnu ličnost oko koje se okupljaju desničari Evropske unije, sve češće preuzima i ulogu "velikog brata" kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

Tokom demografskog samita u Budimpešti koji je održan u septembru ove godine, zemlje Zapadnog Balkana predstavljali su upravo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik što je jasan pokazatelj da Orban upravo Vučića i Dodika smatra osobama koje predstavljaju "savršeno tlo" za njegove ideje, ali i osobe na koje može izvršiti i znatno veći utjecaj nego što to mogu učiniti briselski ili drugi zapadni zvaničnici.

(Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)
(Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)

Zbog toga, odluka Christiana Schmidta da posjeti Viktora Orbana upravo se može okarakterisati kao jedan od posljednjih pokušaja međunarodne zajednice da putem posrednika i osoba koje Dodik smatra za prijateljima, pokuša urazumiti člana Predsjedništva BiH.

Orbanova skrivena poruka Evropskoj uniji

Osim što se Orbanova posjeta Banjoj Luci može tumačiti kao pokušaj da se kroz "dijalog s prijateljima" Dodiku prenese poruka međunarodne zajednice, ona može biti i jedan od koraka koje Viktor Orban koristi u sklopu svoje predizborne kampanje za izbore koji bi se trebali održati 2022. godine.

Iako je međunarodna zajednica, kroz sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, ali i izjave Christiana Schmidta i američkog izaslanika Gabriela Escobara, pokušala poslati jasne i precizne poruke Miloradu Dodiku da obustavi svoje aktivnosti, lider SNSD-a za sada uspješno ignoriše poruke Zapada.

(Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)
(Foto: miniszterelnok.hu/Fischer Zoltan)

Dok s jedne strane Dodik Brisel i ostatak zapadnih saveznika smatra neprijateljima koji rade protiv interesa Republike Srpske, na mišljenje i razmišljanja Viktora Orbana gleda i više nego blagonaklono.

Ovakvu političku poziciju, Viktor Orban vrlo lako može iskoristiti za još jedan u nizu obračuna s Evropskom unijom i briselskim zvaničnicima. Posjetom Banjoj Luci, mađarski premijer šalje jasnu poruku da on, ali i Mađarska predstavljaju itekako relevantan faktor na Balkanu čiji mišljenje cijene političari koji blagonaklono gledaju na Orbana i njegovu stranku Fidesz.

Uprkos tome što je Dodik ocijenio da je Viktor Orban na sastanku poručio kako ima razumijevanje za interese i poziciju Republike Srpske, posjeta mađarskog premijera uzevši u kontekst cjelokupnu situaciju i raniju posjetu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini imala je i "drugu stranu medalje" - da li je ona bila uspješna i korisna pokazat će naredni period na bh. političkoj sceni.