Sukob vlasti i opozicije
27

Šta je cilj izmjene Poslovnika Parlamenta FBiH: Izbor Marina Vukoje ili otklanjanje blokada?

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH raspravljat će na sjednici zakazanoj za 28. novembar o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma PFBiH. Dok opozicija tvrdi da je cilj imenovanje Marina Vukoje, vlast tvrdi da izmjenama nastoje spriječiti blokade opozicije u radu.

Zastupnik u ovom domu Damir Mašić (SDP) kaže u razgovoru za Klix.ba da je prijedlog izmjena Poslovnika u funkciji unapređenja rada Predstavničkog doma, otklanjanja blokada u radu i implementacije amandmana na Ustav FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Blokiran rad Komisije za izbor i imenovanje

"Poznato je da osam novoizabranih zastupnica i zastupnika već pola godine ne mogu ostvariti svoje zastupničko pravo da budu članovi radnih tijela zbog blokade rada Komisije za izbor i imenovanje od strane opozicionih zastupnika", objašnjava Mašić.

Dodaje da je predsjedavajuća Predstavničkog doma podnijela ostavku te da ne postoji mogućnost da se razriješi sa te pozicije i izabere novi predsjedavajući zbog toga što je blokiran rad komisije.

"Tako da je to zapravo stvarni razlog prijedloga izmjena Poslovnika o radu, a ne izbor sudije Ustavnog suda kako pojedinci žele da predstave. Kolega Aner Žuljević i ja, kao članovi Komisije za izbor i imenovanje, i dalje smatramo da komisija u parlament na izjašnjenje treba poslati cijelu listu uspješnih kandidata, a ne samo prvoplasiranog, jer je to bila praksa i prilikom posljednjeg imenovanja sudije Ustavnog suda", ističe Mašić.

Mašić: Osam zastupnika ne može ostvariti svoje pravo (Foto: Facebook)
Mašić: Osam zastupnika ne može ostvariti svoje pravo (Foto: Facebook)

Na tome će, kaže nam, i dalje insistirati jer i prije blokade rada Komisije, kada je parlamentarna većina mogla donijeti takvu odluku, on i Žuljević nisu pristali.

"Eventualnom primjenom predloženih amandmana na Poslovnik i popunjavanjem Komisije za izbor i imenovanje novoizabranim zastupnicima se doslovno ništa neće promijeniti jer i dalje u Komisiji neće postojati većina koja bi glasala da samo jedan kandidat, prvoplasirani, ide u proceduru u Predstavnički dom na potvrđivanje", zaključio je Mašić.

Disciplina većine

S druge strane zastupnik Admir Čavalić (SBiH) smatra da je upitna ustavnost izmjena jer se donose po skraćenoj proceduri. Kaže da prijedlog izmjena neće imati mišljenje Zakonodavno-pravne komisije zbog čega bi trebao reagovati Ustavni sud.

"Kada govorimo o izmjenama jasno je da se donose zbog izbora sudije Ustavnog suda, dakle da se pravi preferencija za samo jednog kandidata na listi, bez više kandidata. Navodi se automatizam ulaska u radna tijela, komisije, nema više izbora po stručnosti već sljedeći na listi umjesto nekog zastupnika ulazi u radno tijelo", kaže Čavalić.

Čavalić: Ograničava se sloboda govora (Foto: I. Š./Klix.ba)
Čavalić: Ograničava se sloboda govora (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ipak, iako smatra da je izbor sudije primarni razlog donošenja izmjena naglašava da su dosta opasnije ostale izmjene kojima se narušavaju prava slobode govora izabranih zastupnika.

"Ovim izmjenama se određuje broj replika. Ono što je najinteresantnije, zbog većine koja je klimava, na kraju glasamo o svim tačkama. Teorijski raspravljamo čitav dan, a onda se prekine sjednica i sutradan se zakaže samo kako bi glasali. Mislim da je to narušavanje demokratskih odnosa", navodi Čavalić.

Mišljenja je da se izmjenama disciplinira većina kako neko ne bi glasao suprotno naredbama.

"Po novim izmjenama se čak tačke za dopunu dnevnog reda predlažu 24 sata ranije kako bi centri moći mogli instruisali kako da se glasa, a do sada se o dnevnom redu glasalo na sjednici", zaključuje Čavalić.