Kako do podrške
423

Šta je bilo s ljevicom: SDP se krije iza uspjeha Četvorke, Naša stranka iza Mandića, krah DF-a

B. R.
Lideri NS-a, SDP-a i DF-a - Predrag Kojović, Nermin Nikšić i Željko Komšić (Foto: H. M./Klix.ba)
Lideri NS-a, SDP-a i DF-a - Predrag Kojović, Nermin Nikšić i Željko Komšić (Foto: H. M./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) jeste gubitnik lokalnih izbora, ali njihov donedavno glavni politički takmac i lider opozicije Socijaldemokratska partija (SDP) već deceniju ne uspijeva ostvariti zapažen izborni rezultat. U Našoj stranci mogu biti malo zadovoljniji.

Nije samo bosanskohercegovačka ljevica u dugoj krizi, već je to slučaj i u ostatku svijeta. Kriza ljevice u Bosni i Hercegovini je počela odlukom SDP-a da koalira sa SDA nakon Općih izbora 2010. godine.

Ova odluka i SDP-ov način vladavine do 2014. godine su razočarali veliki broj građana koji su upravo ovu političku stranku vidjeli kao stvarnu alternativu do tada vladajućim partijama.

Razočarenje je bilo vidljivo već na lokalnim izborima 2012. godine da bi dvije godine kasnije na općim izborima SDP bio žestoko kažnjen.

Dosadašnji izborni rezultati jasno pokazuju da građani više nemaju povjerenje u ovu stranku kakvo su imali do 2010. godine. Od 2014. do danas neznatno je poboljšala svoj rezultat, ali je to sjena ranijeg uspjeha.

SDP je iz izbora u izbore gubio veliki broj načelničkih, gradonačelničkih i vijećničkih pozicija širom Bosne i Hercegovine. Ne tako davno, imao je neprikosnovenu vlast u svim gradskim općinama Sarajeva. U međuvremenu su znatno ojačale druge opozicione stranke.

To se prije svega odnosi na Našu stranku (NS) i Narod i pravdu (NiP). Jačanje NS-a je trajalo nešto duže, dok je NiP u samo dvije godine uspio postati lider opozicije u Kantonu Sarajevo, a vrlo je izgledno da će to biti i u ostatku države.

"SDP se skriva iza uspjeha Četvorke"

Na ovogodišnjim lokalnim izborima 15. novembra NiP je potvrdio da je lider opozicije. SDP i NS jesu doprinijeli izbornom uspjehu Četvorke u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali je za to najzaslužniji upravo NiP. Rezultat NS-a na posljednjim izborima je skroman, dok u SDP-u uopće ne bi trebali biti zadovoljni.

Na loš izborni rezultat SDP-a je ukazao i viši asistent na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Jasmin Hasanović.

"SDP je u Kantonu Sarajevo manje-više ostvario isti rezultat. Mislim da će imati gubitak u ukupnom broju vijećnika. NS i NiP, koji je prvi put na izborima, dominiraju", ocijenio je.

Smatra da SDP to, kako je naveo, nikada neće prihvatiti i da će svoj poraz skrivati iza uspjeha Četvorke. Razlog za neuspjeh SDP-a i globalnu krizu socijaldemokratije vidi u, kako je naglasio, njihovoj deideologizaciji i deintelektualizaciji. Zbog toga je pozvao na odgovornost.

Za njega uspjeh ljevice podrazumijeva fatalan ishod za SDP.

"Negdje, tipa u Goraždu, SDP čine ljudi koji dijele jedan totalno drukčiji koncept i priču nego u Sarajevu. Nije svugdje isto, ali u većini jeste. Članstvo kao i simpatizeri migriraju u druge opcije i neminovno je traženje socijaldemokratije s novim, svježijim konceptima izvan te stranke, jer se unutar nje to nikad neće desiti. Primjer je Jasmin Imamović (op. a. SDP-ov gradonačelnik Tuzle šesti put zaredom). Tako da se tim procesima radujem. Da bi se ljevica rodila, ovakav SDP mora (od)umrijeti", potcrtao je Hasanović.

Da li se desila stvarna promjena u Sarajevu i Banjoj Luci?

Ne misli da se u Sarajevu i Banjoj Luci desila suštinska promjena vlasti.

"Ne smijemo se zavarati i zaboraviti da ovdje ne govorimo ni o kakvoj suštinskoj promjeni - niti su Srpska demokratska stranka (SDS) ili Partija demokratskog progresa (PDP) ideološki mnogo drukčiji od SNSD-a, niti su kadrovi NiP-a ljevičari ili liberali, već se zapravo radi o starom kadru SDA koji je izašao zbog manje-više kadrovskih, a nipošto ideoloških neslaganja", naglasio je.

Napomenuo je da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i dalje, kako je izjavio, suvereno vlada gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.

"Dakle, kada to sve uzmemo u obzir, plus druge stranke koje odranije postoje, poput Saveza za bolju budućnost (SBB), Demosa, Ujedinjene Srpske, HDZ-a 1990, okruženje je ostalo predominantno desničarsko", dodao je.

Podsjetio je da u Bosni i Hercegovini ne postoji jasna ideološka profilacija.

"Ono što jeste bitno, jeste demontirati one vrijednosti na kojima se etnopolitika održava. Dok god je etnopolitički narativ dominirajuća društveno-politička aritmetika, sve će se politike podređivati njoj, a to znači da je nemoguće imati čistu ideološku profilaciju i uopće, ideološki pluralnu političku arenu", kazao je.

Istakao je dva primjera za prethodno navedeno.

"Uzmimo dva primjera - jedan, gdje vi nemate jasno profiliranu liberalnu, ljevičarsku ili konzervativnu, već su one ili jednako smiksane unutar iste političke stranke ili se pojavljuju i djeluju kao monoetničke stranke. Drugi primjer smo mogli vidjeti tokom ovih izbora kada su svi politički akteri radili po matricama etnonacionalizma - ne samo da su manipulirali ratom i žrtvama, već su oni koji su se odlučili politički suprotstaviti etnopolitici, ipak prihvatili njenu igru - pravdajući im se zbog svog porijekla, imena i prezimena ili uloge u ratu. Dok god postoji mogućnost da se ti elementi koriste kao političko oruđe, etnopolitičke stranke bit će tu", obrazložio je Hasanović.

"Iskorak napravljen u Kantonu Sarajevo"

Međutim, smatra da je pozitivan iskorak napravljen u Kantonu Sarajevo.

"Nezadovoljstvo koje smo dobili, bar na primjeru Sarajeva, sretna je matematska okolnost ujedinjene opozicije koja je dijelom zbog ideoloških neslaganja (NS i SDP), a dijelom zbog internih sukoba koji postoje od ranije (NiP). Ovo, svakako predstavlja priliku i u kojoj se može otvoriti prostor za anticipaciju ideološkog pluralizma i demokratije. Ali, tek kao mogućnost na kojoj treba raditi i mogućnost koja pokazuje da je drukčiji koncept političkog moguć", rekao je.

Kako je kazao, brojni kadrovi koji su se oblikovali unutar vlasti i dominirajućih stranaka su preuzeli matricu ponašanja u novim strankama. Kao izazov je naveo suprotstavljanje brojnim manipulacijama tokom izbora - trgovinu glasovima, biračkim odborima ili posmatračima, ali i, kako ih je nazvao, parazitskim strankama koje nisu ništa drugo do satelitske stranke onih velikih.

Za Hasanovića su lokalni izbori bili značajno odmjeravanje snaga pred Opće izbore i očekuje još više, kako je izjavio, fabrikovanog nacionalizma na relaciji bošnjačke i srpske politike u cilju da vrati legitimitet.

Krah DF-a i žrtva SDP-a

A kakav je status ljevice u Bosni i Hercegovini govori i izborni rezultat Demokratske fronte (DF) kao samoprokolamovane ljevičarske stranke u Kantonu Sarajevo. Izgledno je da će u koaliciji s Građanskim savezom (GS) imati pet vijećnika, a do sada je imala 37.

Mnogi smatraju da NS skromni rezultat prikriva izborom Srđana Mandića za načelnika Općine Centar Sarajevo, ali i da je SDP podnio najveću žrtvu u Četvorci.

Podržao je skoro sve kandidate iz drugih stranaka u Kantonu Sarajevo. S druge strane, stranke iz Četvorke su imale protukandidate SDP-ovim. Pa je tako NS kandidovao Mirjanu Marinković-Lepić za gradonačelnicu Tuzle kao protukandidatkinju SDP-ovom Jasminu Imamoviću, a Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) je ponovo kandidovala Muhameda Ramovića za gradonačelnika Goražda, a koji je bio protukandidat SDP-ovom Ernestu Imamoviću.