BiH
10

SSSBiH traži da se Vlada FBiH uključi u postupak izmjena Općeg kolektivnog ugovora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez samostalnih sindikata BiH uputio je zahtjev premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću da se Federalna vlada uključi u postupak izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH.

Naime, Opći kolektivni ugovor, navodi se u saopćenju, treba biti usklađen sa Zakonom o radu prije isteka roka od 120 dana koliko je za usklađivanje važećih kolektivnih ugovora sa ZOR-om FBiH propisano članom 182. stav 2. Zakona.

Važeći Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH potpisali su SSSBiH, Udruženje poslodavaca FBiH i Vlada FBiH, a njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu treba se provesti zaključenjem Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Općeg kolektivnog ugovora između istih ugovornih strana.

"Imajući u vidu činjenicu da je Opći kolektivni ugovor jedini normativni akt koji se primjenjuje na sve radnike u Federaciji BiH i da su njim definisani minimumi prava u pogledu najniže cijene rada, plaće, utvrđivanja plaća, naknade plaća, naknada koje nemaju karakter plaće, itd., izlišno je govoriti kakav bi pravni haos nastupio u slučaju prestanka njegove primjene", saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Zato Savez samostalnih sindikata BiH ponovo poziva Vladu da se uključi u čitav postupak.