Nebojša Radmanović
0

"Srpski predstavnici u BiH neće dozvoliti priznanje Kosova"

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da neće dati svoj glas za priznavanje kosovske nezavisnosti i da je siguran da to ubuduće neće učiniti ni bilo koji drugi predstavnik RS u Predsjedništvu BiH.

Komentarišući izjavu ministra vanjskih poslova Kosova Skendera Hisenija da će BiH uskoro priznati nezavisnst Kosova, Radmanović je rekao da Hiseni "očigledno ne zna Ustav BiH, odnosno da je za odluku o priznavanju Kosova neophodan konsenzus sva tri člana kolektivnog šefa države".

"Ja neću dati svoj glas za priznavanje Kosova, a siguran sam da to ubuduće neće učiniti ni bilo koji drugi predstavnik RS u Predsjedništvu BiH. Hiseni bi morao da zna da BiH nije Kosovo i da se u njoj ne mogu donositi odluke kojima se krši njeno ustavno uređenje i međunarodni pravni poredak", dodao je Radmanović za "Politiku".

Lider Partije demokratskog progresa PDP i kandidat Koalicije "Zajedno za Srpsku" za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao ke da od priznavanja Kosova "nema ništa", ali da je moguće da su Hiseniju "predstavnici nekih bošnjačkih političkih struktura obećali da će BiH priznati Kosovo". 

"Ako bi za nezavisnost Kosova glasala dva člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, veto na njihovu odluku stavio bi Nebojša Radmanović. Njegov veto bi, sasvim je sigurno, podržala Narodna skupština RS i time bi priznavanje samoproglašene države u južnoj srpskoj pokrajini automatski bilo stavljeno van snage", dodao  je Ivanić.

Hisenijevu konstataciju da ne vidi nijednog razloga da BiH ne prizna Kosovo, Ivanić je ocijenio kao vrlo problematičnu, navodeći da bi, priznanjem Kosova, BiH "praktično dala legitimaciju separatističkim tendencijama, ne samo u svijetu već i regionu". 

"Takvim gestom BiH bi i sebe dovela u vrlo nezavidan položaj, jer bi, posredno, priznala pravo i RS na secesiju, a, u krajnjoj liniji, to bi mogao da bude i signal kantonima sa hrvatskom većinom da izađu iz Federacije BiH i da se u dogledno vrijeme otcijepe od BiH", rekao je Ivanić.
Predsjednik RS demokratske stranke Mladen Bosić rekao je da sve predstavnike iz RS na svim nivoima vlasti obavezuje odluka parlamenta RS da ne priznaju nezavisnost Kosova i da tako brane teritorijalni integritet Srbije i vladavinu prava.

"Da se bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pita, Sarajevo bi već priznalo Kosovo", dodao je Bosić.