{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne treba nam avanturizam poput kiparskog"

F
23.7.2010. u 16:46
0
112
"Ne treba nam avanturizam poput kiparskog"
0
"Ne treba nam avanturizam poput kiparskog"
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da RS ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu i da “neće ući u avanturizam proglašavanja nezavisnosti koja neće imati priznanje”.
“Moramo se prisjetiti da je Sjeverni Kipar davno proglasio nezavisnost, a nema priznanje. Avanturizam te vrste neće biti ovdje upotrijebljen”, rekao je Dodik komenirajući kako savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova može uticati na RS.

Entitetski premijer tvrdi i da RS ostaje “privržena izvornom Dejtonu, ne njegovoj degradaciji, ni nasilju koje je provodio visoki predstavnik i međunarodna zajednica”.

Ako neko takvu BiH vidi u budućnosti, naveo je, “vidi je i RS”, a “ukoliko ne, onda će sigurno biti dobro došla ovakva odluka i za pozivanje na naše pravo”.

“Mislimo da ćemo i mi imati pravo da na to pozovemo, ako to, naravno, bude trebalo. Dotle ostajemo u poziciji podrške Srbiji i njenoj politici vezano za Kosovo”, ustvrdio je Dodik.

Poručio je i da će RS nastaviti sa svojom politikom u BiH da ne prizna Kosovo.

Ipak, dodao je da "ne treba biti emotivan i naivan i ne reći da je ta odluka veoma važan momenat i da će dati krila novim priznanjima nezavisnosti Kosova kao i dovođenje Srbije u još nepovoljniju poziciju".

Dodik je ovom prilikom rekao i da je RS u Dejtonski sporazum "unijela svoj subjektivitet", ali "da se ne osjeća dobro u BiH".

"BiH je smetnja za naš razvoj i košta nas ogromnog novca", ustvrdio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: