Rajko Kuzmanović
0

Srpski predstavnici se zasad neće povući iz bh. institucija

FENA
Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović
Nakon današnjeg sastanka predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića s predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka rečeno je da će predstavnici RS-a u bh. institucijama nastaviti s radom i bar zasad neće se povući.

„U posljednje vrijeme se osjeti tendencija da se pojedine značajne institucije BiH stavljaju u funkciju privatnih aranžmana i o tome treba ozbiljno razmisliti. Zabrinuti smo zbog posebne histerije vezano za hapšenje Ejupa Ganića i stavljanja gotovo cijele institucije Predsjedništva BiH u njegovu odbranu“, rekao je Kuzmanović novinarima nakon sastanka na kojem je bilo riječi o usaglašavanju zajedničkih stavova u vezi s aktuelnim pitanjima u RS-u i BiH.

Na trosatnom sastanku je, kaže, jednoglasno osuđena „takva djelatnost“, a najavio je i skori razgovor s predstavnicima RS-a u bh. institucijama.

Sagledat će se, kaže, koji su to mehanizmi „kako bismo se suprotstavili takvoj jednoj negativnoj tendenciji urušavanja institucija BiH“.

Koje će to biti mjere, nije mogao reći, ali, kaže, neće biti vanustavne, antiustavne ili nedemokratske.

Kuzmanović, koji se jedini obratio novinarima, rekao je da je bilo riječi i o eventualnom usvajanju rezolucije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu, uz stav da sve zločine treba osuditi.

Srbija, kao suverena država, ima pravo da donosi takve rezolucije, kazao je entitetski predsjednik i dodao da „RS u ovoj fazi ne može podržati rezoluciju koja bi osuđivala samo jedan zločin“.

„Zasad imamo informacije da će rezolucija biti uravnotežena“, ustvrdio je.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da za Srbiju nije centralno pitanje kojoj državi će biti izručen nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, već da je važno da se dogodi sudski proces, Kuzmanović je naveo da „Tadić živi u uređenom društvu, gdje se ne sumnja u pravosudni sistem“.

Sastanku koji je sazvao predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović prisustvovali su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić i potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić i uime Srpske radikalne stranke RS-a generalni sekretar Mladen Krsmanović.