James Clapper
0

"Srpska retorika o otcjepljenju i dalje raspaljuje strasti"

FENA
James Clapper (Foto: AP)
James Clapper (Foto: AP)
Direktor američkih obavještajnih službi James Clapper ocijenio je u četvrtak da će događaji na zapadnom Balkanu i u ovoj godini predstavljati glavni izazov stabilnosti u Evropi.

U svjedočenju pred Odborom za obavještajne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa, on je naveo da "neugodan međuetnički kondominij" u Bosni i Hercegovini, kao i neriješena pitanja u vezi s Kosovom "ostaju izvori napetosti koji zahtijevaju diplomatski i sigurnosni angažman Zapada".

Kao neriješena pitanja u vezi s Kosovom Clapper je nabrojao "budućnost većinski srpskih područja na sjeveru Kosova, napore Beograda da ponovo otvori pitanje statusa Kosova i slabost Prištine u oblasti vladavine zakona i demokracije".

On je ocijenio da su "multietničke institucije BiH u neredu", ali i dodao kako nije vjerovatno da će doći do izbijanja nasilja, niti do formalnog raspada. "Smatramo da će srpska retorika o otcjepljenju od BiH i dalje raspaljivati strasti", dodao je Clapper.

Prema njegovim riječima, etnička agenda u BiH i dalje dominira političkim procesom, a prepirke između tri glavne etničke grupe sprečavaju proces izgradnje institucija.

"Obnovljeni napori SAD-a i Evropske unije da bi se postigli kompromisi o ustavnim reformama i drugim aranžmanima neophodnim da se unaprijede perspektive članstva BiH u NATO-u i EU-u dosad su imali malo uspjeha", napomenuo je Clapper.

U osvrtu na Kosovo, on je podsjetio da je više od 70 država priznalo jednostrano proglašenu neovisnost.

"Ipak, Priština će i u narednim godinama ostati zavisna od međunarodne zajednice na planu ekonomske i razvojne pomoći, kao diplomatske i vojne prisutnosti, da bi dalje nastavila konsolidaciju svoje državnosti. Kosovske institucije ostaju slabe, a kriminal i korupcija su rašireni", istakao je Clapper.

Prema njegovim riječima, Beograd otvoreno podržava paralelne srpske institucije na Kosovu. "Srbija koristi politička i diplomatska sredstva da bi osporila neovisnost Prištine. Prisutnost NATO-a, iako smanjena, i dalje je potrebna da bi se odvratilo nasilje, a savjetovanje neiskusnih kosovskih snaga sigurnosti ključno je za njihovu djelotvornost i demokratski razvoj", smatra Clapper.

"Čelnici Srbije prihvaćaju evropsku budućnost i predsjednik Boris Tadić želi brz napredak ka članstvu u EU, ali istodobno su neskloni u postizanju tog cilja odustati od prava na Kosovo", dodao je, prenosi Tanjug.

Clapper je također konstatirao da je Srbija ojačala saradnju s NATO-om, ali da Beograd ističe kako narednih nekoliko godina neće tražiti da postane član.