{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srpska retorika o otcjepljenju i dalje raspaljuje strasti"

F
11.2.2011. u 14:51
0
45
"Srpska retorika o otcjepljenju i dalje raspaljuje strasti"
0
"Srpska retorika o otcjepljenju i dalje raspaljuje strasti"
James Clapper (Foto: AP)
Direktor američkih obavještajnih službi James Clapper ocijenio je u četvrtak da će događaji na zapadnom Balkanu i u ovoj godini predstavljati glavni izazov stabilnosti u Evropi.
U svjedočenju pred Odborom za obavještajne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa, on je naveo da "neugodan međuetnički kondominij" u Bosni i Hercegovini, kao i neriješena pitanja u vezi s Kosovom "ostaju izvori napetosti koji zahtijevaju diplomatski i sigurnosni angažman Zapada".

Kao neriješena pitanja u vezi s Kosovom Clapper je nabrojao "budućnost većinski srpskih područja na sjeveru Kosova, napore Beograda da ponovo otvori pitanje statusa Kosova i slabost Prištine u oblasti vladavine zakona i demokracije".

On je ocijenio da su "multietničke institucije BiH u neredu", ali i dodao kako nije vjerovatno da će doći do izbijanja nasilja, niti do formalnog raspada. "Smatramo da će srpska retorika o otcjepljenju od BiH i dalje raspaljivati strasti", dodao je Clapper.

Prema njegovim riječima, etnička agenda u BiH i dalje dominira političkim procesom, a prepirke između tri glavne etničke grupe sprečavaju proces izgradnje institucija.

"Obnovljeni napori SAD-a i Evropske unije da bi se postigli kompromisi o ustavnim reformama i drugim aranžmanima neophodnim da se unaprijede perspektive članstva BiH u NATO-u i EU-u dosad su imali malo uspjeha", napomenuo je Clapper.

U osvrtu na Kosovo, on je podsjetio da je više od 70 država priznalo jednostrano proglašenu neovisnost.

"Ipak, Priština će i u narednim godinama ostati zavisna od međunarodne zajednice na planu ekonomske i razvojne pomoći, kao diplomatske i vojne prisutnosti, da bi dalje nastavila konsolidaciju svoje državnosti. Kosovske institucije ostaju slabe, a kriminal i korupcija su rašireni", istakao je Clapper.

Prema njegovim riječima, Beograd otvoreno podržava paralelne srpske institucije na Kosovu. "Srbija koristi politička i diplomatska sredstva da bi osporila neovisnost Prištine. Prisutnost NATO-a, iako smanjena, i dalje je potrebna da bi se odvratilo nasilje, a savjetovanje neiskusnih kosovskih snaga sigurnosti ključno je za njihovu djelotvornost i demokratski razvoj", smatra Clapper.

"Čelnici Srbije prihvaćaju evropsku budućnost i predsjednik Boris Tadić želi brz napredak ka članstvu u EU, ali istodobno su neskloni u postizanju tog cilja odustati od prava na Kosovo", dodao je, prenosi Tanjug.

Clapper je također konstatirao da je Srbija ojačala saradnju s NATO-om, ali da Beograd ističe kako narednih nekoliko godina neće tražiti da postane član.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: