{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sretan i blagoslovljen Uskrs vam želi redakcija portala Klix.ba

31.3.2013. u 07:00
136
Sretan i blagoslovljen Uskrs vam želi redakcija portala Klix.ba
136
Sretan i blagoslovljen Uskrs vam želi redakcija portala Klix.ba
Vjernici katoličke vjeroispovijesti, protestanti i pripadnici Anglikanske crkve, širom svijeta danas obilježavaju Uskrs, svoj najradosniji blagdan.
Uskrs je simbol vječne pobjede dobra nad zlom. Prema kršćanskom vjerovanju, svojim uskrsnućem Isus Krist je pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život.

Proslavi Uskrsa prethodio je višesedmični post, a sam blagdan se proslavlja u crkvama uz molitve, svete mise, čiji vrhunac predstavlja pričešće, odnosno sjedinjenje s Bogom.

Ovaj blagdan se proslavlja i u krugu porodice uz tradicionalnu trpezu i tucanje prethodno pripremljenih šarenih jaja, što donosi posebnu radost najmlađima. Inače, šareno jaje predstavlja rađanja novog života, kao što pile izlazi iz ljuske, tako je i Isus izašao iz svog groba. Tada se ukazao Majci Božijoj i apostolima, koji su ga oplakivali i obratio im se riječima: "Mir svima".

Slaveći Kristovo uskrsnuće, vjernici slave pobjedu dobra nad zlom, ljubav nad mržnjom, slave vječni život koji im je Bog darovao.

Neka svima vama koji slavite Uskrs donese mir u vaše domove, istinsku ličnu i sreću vašim porodicama, neka Uskrs bude poticaj da činite dobra djela prema svojim bližnjima, ljudima koji vas okružuju i zajednici u kojoj živite.

Budite dovoljno snažni da oprostite onima koji su vam učinili nažao, kao što je Isus oprostio svojim mučiteljima, pokažite svoju privrženost dobrobiti svakog čovjeka, privrženost pravdi, miru i solidarnosti među ljudima.

Uz želje za dobro zdravlje vama i vašim porodicama, portal Klix.ba vam želi blagoslovljen i sretan Uskrs.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: