Uskrs se obilježava širom BiH
63

Nakon Svete mise vjernici u Zenici se takmičili u tucanju jaja

Piše E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U crkvi Svetog Ilije u Zenici danas je održana Sveta misa koju je predvodio župnik fra Zdravko Anđić.

Veliki broj katoličkih vjernika iz Zenice danas je prisustvovao Svetoj misi, a u dvorištu crkve Svetog Ilije podijeljena su im uskrsna jaja pa su se odlučili takmičiti u tradicionalnom tucanju jaja.

U svom izlaganju župnik fra Zdravko Anđić posebno je naglasio da se uskrs temelji na nadi da će svi vjernici jednog dana biti u Božijem okrilju.

"Uskrs je temeljni događaj religije i na tome se temelji sve u šta vjerujemo. Slavimo pobjedu života nad smrću i to je poticaj da vjernici u svom životu budu svjesni, da se bore za pravdu i istinu jer znaju da sve dobro što čine, ima nagradu, a to je biti u Božijem okrilju", izjavio je fra Anđić.

Pripreme za Uskrs traju 40 dana, a posljednja sedmica pred veliki praznik katolika, ispunjena je sadržajima koji sve vjernike vraćaju u prošlost, kako bi što bolje osjetili čari i vrijednosti velikog praznika.

Anđić je poručio svim građanima Bosne i Hercegovine da ne gube nadu, jer je nada ta koja nas vodi kroz život.

"Poruka Uskrsa se može stalno čuti, a to je poruka nade, da današnji čovjek koji vjeruje, ne smije biti čovjek bez nade. Svi vjerujemo da je naš Gospodin uskrsnuo, pobijedio smrt i svaki čovjek nastoji da bude bolji čovjek i da bude u društvu najboljih poslije ovog svijeta", kazao je Anđić za Klix.ba