Molitvu predvodio kardinal Puljić
97

Uskrsno bdijenje u katedrali Srca Isusova: Vjernici slave iskupitelja grijeha

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pripadnici Katoličke, protestantskih, Anglikanske i brojnih manjih krišćanskih crkava širom svijeta dočekuju svoj najveći blagdan Uskrs, dan kada je Isus Krist uskrsnuo u vječni život i iskupio grijehe čovječanstva.

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova uskršnje bdijenje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Na veliku subotu navečer slavi se uskrnuće Isusovo i obredi velike subote puni su simbola, svjetla, tame, vode,vatre, hljeba i vina.

Uskršnje bdijenje u katedrali Srca Isusova i ovoga puta je započelo službom svjetla, pjevalo se "Svjetlo Kristovo", vjernici su zapalili svoje svijeće i molili, a kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed.

Kardinal Puljić je ranije uputio uskrsnu poruku u kojoj je govorio i o novom poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, kazavši da je u konklavama Crkva dobila Petra naših dana i kormilara petrove lađe u osobi kardinala Bergoglia.

"Novi papa Franjo u svom prvom Angelusu poručuje da se Bog nije umorio u svom milosrđu, nego se čovjek umorio tražeći Božje milosrđe. Zazivamo uskrslog Gospodina da zacijeli sve naše rane. Posebno one rane koje je mržnja nanijela, koje je sebičnost i oholost nametnula. Trebamo snagom vjere u uskrslog Krista liječiti sve ono što su sekularizam i relativizam zatrovali u ljudskim srcima a što nije moguću samo ljudskim snagama ozdraviti.

Ohrabreni živom vjerom Crkve koja svjedoči uskrslog Krista, želimo produbiti svoju vjeru i podijeliti radost jedni drugima iskrenim čestitkama i željama. Zato i ja s posebnom radošću želim da Vas uskrsno svjetlo obasja i učini vaše korake sigurnijim i hrabrijim. Želim također puninu radosti Uskrsnuća Kristova svakom lično i vašim porodicama, koja će vas povezivati u zajedništvo svjedoka vjere. Podijelimo radost Uskrsa sa svim ljudima dobre volje s kojima dijelimo ovo izranjeno ali Bogom dano podneblje.

Zato neka Vam je sretan i blagoslovljen Uskrs. Majka Marija neka vas prati i pomogne da ustrajete u uskrsloj vjeri, kako bismo je osnaženi Duhom uskrslog Gospodina prenijeli budućim pokoljenjima. Svjedočeći uskrslu radost neka 'Aleluja!' odjekuje u našim srcima", kazao je između ostalog u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci kardinal Puljić.