Uoči katoličkog blagdana
0

Svećenstvo i redovništvo grada Sarajeva na uskrsnom čestitanju kod kardinala Puljića

FENA
Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić
Svećenstvo i redovništvo grada Sarajeva, na čelu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom, okupilo se danas u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu na Uskrsnom čestitanju kod kardinala Vinka Puljića.

Okupljanje je održano na Veliku subotu jer to većini, zbog zauzetosti pastoralnim obvezama, nije moguće učiniti na sam Uskrs, saopćila je Katolička tiskovna agencija BK BiH.

Kardinal Puljić pozdravio je sve prisutne ističući kako je Uskrs i zajedničko čestitanje prigoda „da uskrsna radost osvoji naša srca i učini nas bližima Bogu i jedni drugima“.

Poželio je da "uskrsne naša vjera i da je vjerodostojnije svjedočimo".

  • Pred nama je nova evangelizacija i potrebno nam je oduševljenije naviještanje Uskrslog Krista - kazao je Puljić.

Naglasio je da ovo vrijeme obilježava smjena papa, te naveo da novi papa Franjo daje impuls da "evanđelje bude prepoznatljivije u našem životu".

  • Neka i to bude izazov našoj suradnji i izgradnji zajedništva - poručio je Puljić koji je prisutnima darovao kovanicu od 50 centi s likom pape Franje izdanu povodom izbora za papu.

Osim većeg broja dijecezanskih svećenika, na čestitanje su došli franjevci predvođeni provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene i predsjednikom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Lovrom Gavranom, te članovi Družbe Isusove na čelu sa superiorom njihove zajednice u sarajevskom naselju Grbavica Krešimirom Djakovićem i redovnice svih družbi u Sarajevu.

Čestitku kardinalu Puljiću uime svih nazočnih izrekao je isusovac Luka Lučić koji je trideset godina djelovao kao misionar u Zambiji i Malaviju.

  • Slaviti Uskrs znači primiti u svoj život i u njegov smisao najveću tajnu Božje ljubavi prema čovjeku i njegovu postojanju. Uskrs je konačno ostvarenje i opravdanje čovjekova stvaranja od početka u Isusu Kristu. U povijesti spasenja sva je sudbina čovjeka i svijeta zbijena u poruci Evanđelja: 'Ne bojte se! Vi tražite razapetog Isusa Nazarećanina. Uskrsnuo je! Nije ovdje' - kazao je Lučić.

O izboru novog pape Franje naglasio je da „zasigurno daje neke nove znakove vidljivosti i prisutnosti Kristove Crkve u modernom svijetu“.

  • Čini se kao da novi vjetar Duha pomalo dopire u sve dijelove globusa. Lijepo je to i ohrabrujuće! Možda se pokaže i nova svjetlost nove evangelizacije - mišljenja je p. Luka Lukić.