BiH
0

Srednjovjekovni i otomanski grad Sokolac novi ugroženi spomenik BiH

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku da historijsku cjelinu – Prahistorijsku gradinu, srednjovjekovni i otomanski grad Sokolac u selu Sokolcu u općini Bihać proglasi ugroženim spomenikom BiH. Trenutno je u BiH ugroženo 49 spomenika.

Govoreći i o odlukama usvojenim na nedavnoj sjednici Svjetskog komiteta za naslijeđe, održanoj na Novom Zelandu, rekla je da je Svjetski komitet i zvanično uvrstio Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Određene su i jasne smjernice državi BiH koje se odnose na hitne radove na restauraciji temelja i stupova mosta, ali i druge obaveze na zaštiti ovog spomenika.

Predsjedavajuća Komisije upozorila je na problem nestručne obnove objekata. Tako je zahvaljujući finansijskoj pomoći Fonda američkog ambasadora, do sada snimljeno oko 1.300 ulomaka srušene Ferhadija džamije. Tu se javlja problem s projektantom i vlasnikom projekta Islamskom zajednicom, koji po svom nahođenju, nakon što su fragmenti objekta rekonstruirani, režu i ugrađuju ih u zidove.

"Ferhadija džamija u Banjoj Luci sada se ne rekonstruira, već se gradi novi objekt. Materijal se najnemilosrdnije i bez ikakvog reda stavlja u nove zidove. To je uništenje objekta iz 16. vijeka i vodi do njegove neuspješne rekonstrukcije", kategorična je Hadžimuhamedović.

U toku su i radovi na projektu zaštite daljeg propadanja pravoslavne Crkve sv. Nikole u selu Trijebanj. Osigurano je čišćenje crkve te fragmenata fresaka iz rane druge polovice 16. vijeka. Nađeno je nekoliko stotina ulomaka fresaka, a u toku je konzervacija i čišćenje zidova i poda crkve.

Komisija je razmatrala i izvještaj s istraživanja lokaliteta nacionalnog spomenika Bijela tabija iznad Sarajeva te nalazište s temeljima oktogonog objekta ocijenila veoma značajnim. Stoga je potrebno uraditi odgovarajuću konzervaciju nalazišta tokom zime te nastaviti istražno-arheološke radove.

Time sada Lista ugroženih spomenika BiH broji 49 spomenika, arheoloških područja i graditeljskih cjelina.

Stara jezgra Grada Mostara sa Starim mostom nije stavljena na ugroženu listu svjetske baštine, jer još nije riješeno pitanje Hotela "Ruža", saopćila je na današnjoj konferenciji za novinare Amra Hadžimuhamedović, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija je također 19 novih dobara proglasila nacionalnim spomenicima. To su historijsko područje - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramorje u naselju Hrid u Međurječju, općina Čajniče (RS), historijsko područje - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Lokve (Brijeg, Bunarevi) u zaseoku Zabrđe u Gornjoj Bitunji, općina Berkovići (RS), historijsko područje - Nekropola sa stećcima Potkuk u Bitunji, općina Berkovići (RS), historijsko područje - Nekropola sa stećcima i nišanima u Krupcu, općina Kasindol, Istočno Sarajevo (RS), historijska cjelina - Tvrđava u Bosanskoj Krupi, općina Bosanska Krupa (FBiH), historijska cjelina - Prahistorijska gradina, srednjovjekovni i otomanski grad Sokolac u selu Sokolcu, općtina Bihać (FBiH) i arheološko područje - Listani - Podvomice s ostacima iz rimskog antičkog razdoblja, ranog i kasnog srednjeg vijeka, općina Livno (FBiH).

Na Listu su stavljeni i arheološko područje - „Crkvina" ili Ledenica, u Potočanima pored Livna (FBiH), historijsko područje - Nekropola sa stećcima Maculje, općina Novi Travnik (FBiH), historijska građevina - Zgrada Zemaljskog vakufa (Rijaseta IZ-a u BiH i Vakufske direkcije) i Hadin Ali-pašinog vakufa u Sarajevu, općina Centar Sarajevo (FBiH), historijska građevina - Narodno pozorište u Sarajevu, općina Centar Sarajevo (FBiH), graditeljska cjelina - Konak u Sarajevu zajedno s pokretnim naslijeđem, općina Stari grad Sarajevo (FBiH), graditeljska cjelina - Repovačka džamija u Konjicu (FBiH), grobljanska cjelina - Turbe Malkoča i Skenderpašića u Kopčiću, općina Bugojno (FBiH), graditeljska cjelina - Crkva Vaznesenja Hristovog i Crkva Uspenja Bogorodičinog u Čajniču (RS), historijska građevina - Kapetanova kula u Bihaću (FBiH), mjesto i ostaci graditeljske cjeline - Džumanuša (Sinan Čauševa ili Džemanuša) džamija s haremom u Livnu (FBiH), graditeljska cjelina - Milosnik (Bušatlijina ili Milosnik) džamija s haremom u Livnu (FBiH) te historijska građevina - Most na Dumanu u Livnu (FBiH).

Lista ove kategorije sada čini 433 dobra.

Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović naglasila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako na svakom spomeniku s Liste ugroženih spomenika traju određene interventne mjere sanacije, restauracije ili zaštite. Ipak, upozorila je na neadekvatan rad nadležnih inspekcija čije se nijedno rješenje do sada nije realiziralo kada je riječ o bespravnoj gradnji na ili u zoni zaštićenih spomenika.

Stoga će Komisija zatražiti od Vlade Federacije BiH da privoli inspekcijske službe na rad koji je u njihovoj nadležnosti, a u suprotnom će zatražiti od visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti.