Uz novi multimedijalni kabinet
0

Srednja elektrotehnička škola u Sarajevu obilježila svoj dan

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Otvaranjem novog kompjuterskog laboratorija, uz prisustvo brojnih zvanica, Srednja elektrotehnička škola u Sarajevo obilježila je svoj dan.

Učenici ove škole priredili su prigodan program i prezentirali uspjehe koje svake godine nižu na takmičenjima iz raznih oblasti.

Direktor Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu Fahrudin Alihodžić kazao je danas da se 17. maj obilježava i kao Svjetski dan telekomunikacija, a tim povodom otvoren je osmi kabinet u posljednjih sedam godina, a treći multimedijalni kabinet i to od vlastitih sredstava.

"Na jednom spratu napravili smo centar izvrsnosti od 50 računara u kojima će se učenici educirati s najsavremenijim tehnologijama i pokušati napraviti dogovor da se tu vrši i obuka nastavnika informatike", kazao je Alihodžić.

Osam godina ova škola se, prema riječima direktora, sama finansira i ulaže sredstva u tehnologiju. Novootvoreni kabinet vrijedi oko 20.000 KM, a kabineti s 50 računara oko 100.000 KM.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić, koji je prisustvovao današnjem otvaranju kabineta i obilježavanju Dana škole, najavio je da će u toku svog mandata više pažnje posvetiti tehničkim školama, koje su u prošlosti bile zanemarivane.

"Sposobnost jednog društva da tehnologiju inkorporira u svoje obrazovanje najbolji je pokazatelj tog društva", izjavio je Suljagić.

Otvaranju kabineta prisustvovao je i zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Jonathan Moor, a tom prilikom kazao je da su učenici Srednje elektrotehničke škole budućnost BiH i zbog toga je važno ulagati u ovu školu.

Predstavnici Saveza inovatora Republike Hrvatske, koji su doputovali u Sarajevo, uručili su direktoru Alihodžiću prošlogodišnju posebnu nagradu za najbolju gostujuću školu iz inostranstva na njihovom takmičenju iz inovacija.