Plasirali se na Svjetsku olimpijadu
0

Unsko-sanski informatičari najbolji u BiH

Sarajevo-x.com
Nakon što su pobijedili na kantonalnom takmičenju, Damir Ferizović, Daniel Ferizović i Hajrudin Ćoralić ponovili su sjajne nastupe i na državnom takmičenju i plasirali se na Svjetsku informatičku olimpijadu. Pored njih, u državni tim plasirao se i Asmir Avdičević, učenik Druge sarajevske gimnazije.

Unsko-sanski informatičari su u subotu u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu učinili nezapamćen podvig na 15. Državnom takmičenju iz informatike za srednje škole u organizaciji Udruženja bh. informatičke olimpijade i osvojili tri od četiri moguća mjesta u državnom timu Bosne i Hercegovine.

Najbolji informatičari u Bosni i Hercegovini su Daniel Ferizović, Damir Ferizović, Asmir Avdičević i Hajrudin Ćoralić. Tako državni tim Bosne i Hercegovine čine braća Daniel i Damir iz Bosanskog Petrovca te sarajevski i bihaćki gimnazijalci Asmir i Hajrudin.

Unsko-sanski kantonalni tim ovim je uspjehom učinio izvanredan uspjeh, te osvojio prvo, drugo i četvrto mjesto. To znači da Unsko-sanski kanton, tj. njegovi najbolji informatičari čine tri četvrtine državnog tima Bosne i Hercegovine. Daniel je nastavio prošlogodišnju praksu osvojivši prvo mjesto, a brat Damir je bio tek malo slabiji, drugi. Učenik Druge gimnazije iz Sarajeva Asmir Avdičević je bio treći, a bihaćki gimnazijalac Hajrudin Ćoralić četvrti.

Mentor najuspješnijih informatičara u Bosni i Hercegovini iz Unsko-sanskog kantona je direktor bihaćke gimnazije, profesor Jasmin Hodžić, koji sa njima radi već četiri godine, a rezultati su se pokazali i na ovom takmičenju.

Svjetska informatička olimpijada održat će se na Tajlandu, u julu ove godine. Međunarodna informatička olimpijada (International Olympiad in Informatics - IOI) godišnje je informatičko takmičenje za učenike srednjih škola. Prva IOI održana je 1989. godine. Takmičenje se sastoji od dva dana računarskog programiranja, rješavanja problema algoritamske prirode. Učenici se takmiče pojedinačno, a za svaku državu koja učestvuje mogu nastupiti do četiri takmičara, navode iz redakcijskog kolegija novinarske sekcije Gimnazije "Bihać" u saopštenju.

Čestitku informatičarima među prvima je uputio premijer USK Hamdija Lipovača, izražavajući podršku Vlade USK i svoju ličnu podršku kao premijera, uz nadu da će, kako je napisao u čestitci, i ostale institucije u BiH znati prepoznati, cijeniti ali i nagraditi ove nesvakidašnje uspjehe krajiške mladosti.