BiH
52

Srebreničke porodice već 21 godinu traže kosti najmilijih, mnoge majke posustaju

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Članice Udruženja Žene Srebrenice organizirale su danas u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Ovo je inače prvo okupljanje Srebreničanki nakon što je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), nekadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant Vojske RS-a Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Prema riječima predsjednice udruženja Hajre Ćatić, pravda ni 21 godinu nakon krvavog događaja nije zadovoljena.

"Ogorčene smo odlukom Haškog tribunala vezano za Radovana Karadžića. To je jedan politički sud i sramotno je da je jednom takvom zločincu izrečena kazna od 40 godina zatvora", ogorčeno kaže Ćatić.

Srebreničanke su i ovaj put podsjetile da nisu zadovoljne procesom identifikacije i ekshumacije.

"Prošle godine niti jedna masovna grobnica nije otvorena. Identifikacija također dosta sporo ide, a većina porodica još uvijek nije došla do posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Porodice već posustaju, mnoge majke su bolesne i nisu u prilici doći na naša mirna okupljanja“, dodaje Ćatić.

U današnjoj mirnoj šetnji, inače najmasovnijoj dosad, pridružili su se i članovi nekoliko udruženja iz Srebrenika, Žepča, Brčkog, Mostara, Odžaka, ali i Turske.

"U Turskoj putem medija pratimo šta se dešava u BiH. Znamo da se u Tuzli svakog 11. u mjesecu majke okupljaju kako bi podsjetile na genocid koji se dogodio u Srebrenici. Znamo da je dosta porodica izgubilo svoje najbliže i da ni danas ne znaju gdje se oni nalaze. Želim kazati da se cijela Turska suosjeća sa ovom boli, jer je ona bratska zemlja Bosni i Hercegovini“, kazao je Nail Uslu iz Turske koji je prisustvovao mirnom okupljanju u centru Tuzle.