BiH
231

Žene u crnom dale podršku Srebreničankama u Tuzli: Žrtve zaslužuju sjećanje i uvažavanje

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tačno mjesec dana prije obilježavanja 21. godišnjice od počinjenog genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, preživjele majke Srebrenice su organizovale još jednu mirnu šetnju ulicama Tuzle.

Preživjele Srebreničanke će 11. jula biti u Memorijalnom centru u Potočarima gdje će mnoge od njih pokopati posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Prema riječima predsjednice Udruženja Žene Srebrenice Hajre Ćatić, svoj konačni smiraj 11. jula će pronaći blizu 105 osoba, koje su identifikovane u proteklih godinu dana.

"Također, od prošle godine imamo i određen broj nekompletnih posmrtnih ostataka. Ovom prilikom apelujem na porodice da dođu i obave identifikaciju. Ja bilo šta da nađem od svog sina pokopala bih. Zaista je važno da svaki od naših najmilijih ima svoj mezar", ističe Ćatić.

Mirnoj šetnji Srebreničankama su se pridružile i članice beogradske Nevladine organizacije Žene u crnom, koje su ovom prilikom poručile da žrtve zločina u Srebrenici zaslužuju sjećanje i uvažavanje.

"Nedovoljno je reći da u Srbiji preovladava klima nekažnjivosti u odnosu na zločine počinjene od srpskog režima, a preovladava i poricanje i negiranje genocida u Srebrenici. To je vidljivo na svim nivoima. Vidljivo je na političkom nivou, gdje politička elita, odnosno režim na čelu s Aleksandrom Vučićem smatra da je najveći spoljnopolitički uspjeh države Srbije u tome što je prošle godine onemogućila usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici", kaže koordinatorica ove organizacije Staša Zajović.

Podsjetila je da članice ove nevladine organizacije već 15 godina traže da se u Srbiji 11. juli proglasi danom sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici. Međutim, naglašava ona, do danas njihov zahtjev nije usvojen.

"Također, mi tražimo i da se izgradi trajni spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. Sve što radi režim Aleksandra Vučića je sticanje najjeftinijih političkih poena na štetu žrtava, na njihovo ponižavanje, ali i na ponižavanje građanki i građana Srbije koji se odgovorno i solidarno ponašaju prema zločinima iz prošlosti" naglašava Zajović.