BiH
30

Ćatić: Za nas koji nismo našli najmilije jedna noć je duga, a kamoli 20 godina

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Članice Udruženja "Žene Srebrenice“ već dvije decenije svakog 11. u mjesecu mirnom protestnom šetnjom u Tuzli domaću i svjetsku javnost podsjećaju na genocid nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine. Ni danas, uprkos kišnom vremenu, njihova mirna protestna šetnja nije izostala.

Okupljanje učesnika protestne šetnje počelo je u 12 sati na Pingi, odakle je kolona krenula do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

"Po ko zna koji put s ovih protesta šaljemo poruku da nismo zadovoljni procesom identifikacije i ekshumacije", izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić.

Ocijenila je da taj proces traje jako sporo, osudivši činjenicu da se ratni zločinci još kreću slobodno.

"Za nas koji nismo još našli posmrtne ostatke članova svojih porodica, jedna noć je duga, a kamoli 20 godina", poručuje Ćatić.

Članica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović u izjavi za Fenu je istakla da je u proteklom ratu u BiH izgubila 16 članova uže porodice, a između ostalih izgubila je brata koji ni nakon 20 godina nije pronađen i identifikovan.

"Porodice umiru, a nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih. Moja majka je umrla, a da nije našla tijelo svog jedinog sina", kazala je.

Navodi da su porodice stradalih u genocidu u Srebrenici istrajne u borbi za istinu i pravdu te zahtijevaju da se ubrza proces ekshumacije.

"Želimo da se kazne oni koji su počinili zločine i da odgovorni kažu gdje se nalaze masovne grobnice, da konačno nađemo posmrtne ostatke članova naših porodica", dodaje Begović.

Protestnoj šetnji u Tuzli danas su se, osim građana Tuzle, pridružile i žene iz Udruženja žena iz Srebrenika, te Asocijacije žena Gornja Tuzla, Simin Han i Poljice.

Džemat Poljice nakon protestne šetnje u Gradskoj džamiji u Tuzli poklonit će hatma-dovu za žrtve genocida u Srebrenici.