Počeo sastanak
0

Srebrenica: Tihić, Jerlagić, Radončić i Đapo sa udruženjima

Agencija Anadolija
Srebrenica
Srebrenica
U Srebrenici počeo sastanak udruženja sa predstavnicima stranaka iz FBiH. Traži se hitna reakcija političara kako bi svim Srebreničanima bilo omogućeno glasanje na lokalnim izborima u tom gradu

Sastanak predstavnika četiri vodeće političke partije sa sjedištem u FBiH sa predstavnicima srebreničkih nevladinih udruženja počeo je danas u popodnevnim satima u Srebrenici.

Sastanku, kako saznaje agencija Anadolija, prisustvuju predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, lider SBiH-a Amer Jerlagić i predstavnik SDP-a Mirsad Đapo.

Osim njih, sastanku prisustvuju predstavnici 11 nevladinih organizacija u Srebrenici, koji su i inicirali sastanak na kojem će biti riječi o predstojećim lokalnim izborima i načinu glasanja za načelnika i Općinsko vijeće Srebrenice.

Predstavnici nevladinih organizacija, među kojima i udruženja koja okupljaju porodice žrtava srebreničkog genocida, ranije su izjavili za agenciju Anadolija kako im je namjera odaslati jasnu poruku predstavnicima političkih stranaka sa sjedištima u FBiH da hitno učine sve što je u njihovoj moći kako bi bilo omogućeno glasanje na ovogodišnjim lokalnim izborima za Srebrenicu svim njenim stanovnicima po popisu iz 1991. godine.

Predstavnici nevladinih organizacija iz Srebrenice poručili su da će, ne bude li svima omogućeno glasanje za Srebrenicu, pozvati na bojkot lokalnih izbora.

Lokalni izbori u Srebrenici, kao i u ostatku BiH, bit će odrćani prema izbornom zakonu BiH što znači da će u toj općini moći glasati samo stanovnici sa ličnim kartama prema kojima je mjesto prebivališta Srebrenica. Uoči lokalnih izbora 2008. izmijenjen je Izborni zakon BiH