Stambeno zbrinjavanje kadrova
0

Srebrenica: Bez saglasnosti za raspodjelu sredstava

SRNA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da neće dati saglasnost za raspodjelu 300.000 KM, koje je Vijeće ministara BiH odobrilo za stambeno zbrinjavanje kadrova u ovom mjestu.

On kaže da je opštinska komisija obavila detaljan uvid u podnesenu dokumentaciju i provjerila stanje na terenu "uvjerila se da skoro niko od podnosilaca zahtjeva za dodjelu ovih sredstava ne ispunjava propisane uslove za dobijanje sredstava".

Duraković tvrdi da su podnosioci zahtjeva tražili novac da obave neke banalne i nepotrebne rekonstrukcije u stambenim jedinicama koje posjeduju ili za vraćanje kredita, te da ima i fiktivnih ugovora o kupovini stambenih jedinica.

"Mnogi koji su podnijeli zahtjeve ne žive niti se imaju namjeru vratiti u Srebrenicu, jer imaju riješena stambena pitanja i zaposlenje u drugim sredinama", rekao je Duraković, dodajući da ne želi da podržava "zloupotrebu sredstava".

On je istakao da će tražiti saglasnost Vijeća ministara BiH da se ta sredstva preusmjere za druge, opšte korisne namjene u Srebrenici, te izrazio uvjerenje da će naići na podršku i da će tih 300.000 KM biti preusmjereno i utrošeno u neke korisnije svrhe u ovom gradu.

"Apsurdno je da pojedincima dodjeljujemo sredstva za stambeno zbrinjavanje, a oni već imaju kvalitetno riješena stambena pitanja, dok mnoge povratniče porodice još žive u tuđim kućama čekajući da se njihove obnove, a više od 30 raseljenih domaćinstava već deceniju žive u dva koletivna centra u ovom mjestu", zaključio je Duraković.