Zamjenik srebreničkog načelnika
0

Duraković hoće da preusmjeri 300.000 KM

SRNA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Zamjenik srebreničkog načelnika Ćamil Duraković namjerava da od Komisije Savjeta ministara BiH traži da 300.000 maraka planiranih za stambeno zbrinjavanje kadrova ove opštine preusmjeri u druge svrhe koje će biti od koristi za lokalnu zajednicu.

Duraković je o svojoj namjeri informisao srebreničke odbornike navodeći da je opštinska komisija utvrdila da većina onih koji su podnijeli zahtjeve ne ispunjava utvrđene kriterijume već ima riješeno stambeno pitanje, a neki se čak i ne namjeravaju vratiti u Srebrenicu.

"Komisija je nakon analize 90 podnesenih zahtjeva i sagledavši stanje na terenu zaključila da ta sredstva, osim nekoliko izuzetaka, ne bi bila transparentno i namjenski utrošena", pojasnio je Duraković.

On je obrazložio da je odluku da Savjetu ministara pošalje zahtjev donio na osnovu zapisnika komisije jer, kako je rekao, ne želi da daje novac nekome ko već ima riješeno stambeno pitanje.

"Ima mnogo neiskrenih aplikanata, fiktivnih ugovora i zbog toga ću od Savjeta ministara BiH tražiti da 300.000 maraka usmjerim u neko opšte dobro. Svi su čekali da novac dobiju u ruke kroz neke fiktivne ugovore za vraćanje kredita i ja to ne želim da potpišem", rekao je Duraković.

Opština Srebrenica je prije skoro godinu dana poništila javni poziv i preliminarni spisak potencijalnih korisnika projekta stambenog zbrinjavanja kadrova. Na ponovljeni poziv javilo se 90 radnika javnih preduzeća i ustanova, koji se smatraju kadrovima ove opštine.

Prema nezvaničnim saznanjima, aplikanti su nezadovoljni Durakovićevom odlukom da predviđena sredstva preusmjeri i najavljuju da će se žaliti nadležnoj komisiji Savjeta ministara BiH.
Prošle godine opština Srebrenica vratila je grant od oko 350.000 KM Vladi Tuzlanskog kantona koji je bio namijenjen za podsticaj zapošljavanju. 

Kao razlog za to naveden je da su se na konkurs prijavile firme i zanatske radnje koje su ranije dobijale podsticaje za zapošljavanje radnika, a to nisu učinile niti su proširile djelatnost i realizovale ciljeve koje su navele prilikom ranijeg dobijanja sredstava.
Vezani članci