BiH
1

Srebrenica: Beskućnici odigrali nogometnu utakmicu

FENA
Udruženje „ Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus“ (MFS - EMMAUS) danas je na sportskom poligonu Osnovne škole u Potočarima - Srebrenica, organizovalo međunarodni malonogometni turnir reprezentacija beskućnika koji nosi naziv „Evropski socijalni kup“.

Na turniru su, osim Bosne i Hercegovine, učestvovale i reprezentacije beskućnika Hrvatske i Slovenije kao i ekipe Općine Srebrenica i Mjesne zajednice Potočari.

Turnir „Evropski socijalni kup“ je rezultat saradnje regionalnih timova beskućnika. Prvi takav turnir je odigran u julu prošle godine u Celju-Slovenija, a na njemu je nastupila i reprezentacija beskućnika BiH osvojivši drugo mjesto. Ovog puta, turnir ima veći značaj što se igra u Srebrenici.

„Zato što smo osjetili da nismo sami, imamo prijatelje, ne samo u Bosni i Hercegovini već u Hrvatskoj i Sloveniji. Zahvaljuuem organizaciji EMMAUS što i na ovaj način pomaže Srebreničanima“, izjavio je Amir Kulaglić, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica .

Gosti iz Slovenije i Hrvatske zadovoljni su prijemom i smatraju da je ovo pravo mjesto za igranje jednog turnira na kojem nastupaju beskućnici.

„Drago nam je da smo ove godine stigli u Srebrenicu na taj turnir, jer ekipa BiH je jedina od nas četiri koja ima igralište, svaka im čast“, rekao je Igor Zupančić, selektor reprezentacija Slovenije. Udruženje „ Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ u Srebrenici organuzuje niz aktivnosti, a ovo je prvi put da se priređuje i smotra najboljih fudbalera – beskućnika iz zemalja regije „„Ovaj turnir je nastavak naše regionalne saradnje. Mi smo prošle godine i ušli u Holmes kap organizaciju, zahvaljujući našim prijateljima iz Slovenije i Hrvatske.Ova naša saradnja koja je započela prošle godine u Celju gdje je bio održan prvi turnir ove vrste, gdje smo učestvovali osvojivši prvi mjesto“, izjavio je Elmedin Škrebo, selektor reprezentacije BiH.

Turnir je ujedno i priprema navedenih reprezentacija za nastup na HOMELESS WORLD CUP-u odnosno SVJETSKOM PRVENSTVU BESKUĆNIKA u Mexicu koje se igra od 6. do 14. oktobra, gdje osim naše reprezentacije učestvuje još 55 reprezentacija u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji.