Demanti
49

Srebrena malina: Kontinuirano se krše naša osnovna prava, kao i prava Fikreta Hodžića

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Kompanija "Srebrena malina" preko svoje punomoćenice advokatice Mirne Delalić oglasila se povodom objavljene analize našeg portala pod nazivom "Kako je zaista 'Srebrena malina' poslovala u 2019. godini: Prihod od prodaje manji od rashoda" koja je tretirala njene finansijsko poslovanje u 2019. godini.
U nastavku prenosimo demanti u cjelosti:

"Obraćamo Vam se kao punomoćnici 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. i g. Hodžić Fikreta. Cijeneći odredbe Zakona o zaštiti od klevete FBiH, Kodeksa za štampu i online medije BiH i druge relevantne propise, u ime svojih klijenata, zahtijevamo objavu demantija na članak naslova: 'Kako je zaista Srebrena malina poslovala u 2019. godini: Prihod od prodaje manji od rashoda', novinara R.D., koji je objavljen na www.klix.ba dana 26.05.2020. godine. Zahtijevamo i da ovaj demantij bude objavljen bez promjena i dopuna, na isti ili istovjetan način u internetskom izdanju, kako je portal Klix.ba objavio i gore navedeni članak.

Naglašavamo da se ovaj demantij upućuje u ime društva 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica, ali i fizičkog lica Hodžić Fikreta, s obzirom da su u predmetnom članku izneseni netačni navodi kojim se nanosi šteta ugledu 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica ali i lično Fikretu Hodžiću.

Prvo, u naslovu članka se iznosi konstatacija kako je društvo 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. imalo 'Prihod od prodaje manji od rashoda', dok se u samom članku kasnije navodi kako je društvo 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica poslovala sa dobiti od 23.478,00 KM, što su sami po sebi kontradiktorni navodi. U svakom slučaju, kada se iznose tvrdnje: 'Ipak, koristeći vjerovatno klasične i dopuštene računovodstvene trikove s ostalim prihodima (...)', takve tvrdnje su iznesene bez uporišta u dokazima. Ove tvrdnje nanose ogromnu štetu kako društvu 'F.H. Srebrena malina' d.o.o., tako i g. Hodžić Fikretu, posebno imajući u vidu da se u proteklih mjesec dana u kontinuitetu objavljuju članci sa netačnim sadržajem.

S tim u vezi podsjećamo na član 5. Kodeksa za štampu i online medije BiH prema kojem novinari neće objaljivati netačne i krivonavodeće materijale.

Drugo, u tekstu su izneseni i navodi kako se 'Hodžićeva izjava' da 'Srebrena malina' zapošljava deset radnika ne može potvrditi posljednjim dostupnim podacima, te se navodi da 'Firma iz Srebrenice tako ima sedam radnika, manje je i kreditno opterećena nego što je Hodžić izjavi'. Izneseni navodi su netačni, jer prema službenim evidencijama Poreske uprave Republike Srpske 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. ima upravo 10 (deset) zaposlenih, dok izvještaji Centralne banke BiH potvrđuju navode g. Fikreta Hodžića o kreditnom zaduženju koje je iznio.

Cjelokupan kontekst izvještavanja u svjetlu prethodnih članaka objavljenih na klix.ba vodi ka kontinuiranom kršenju osnovnih prava 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. i g. Hodžić Fikreta, posebno jer se ugledu istih nanosi ogromna šteta.

Ovim putem Vas pozivamo da prilikom izvještavanja poštujete osnovna prava lica o kojima se izvještava, kao i odredbe Kodeksa za štampu i online medije BiH, ali i Zakona o zaštiti od klevete FBiH.

Zahtijevamo da ovaj demanti objavite u cjelosti, bez korekcija i da objavite izvinjenje zbog nanošenja štete".